Karin Hukker en Ester Wiegerinck staan samen met Yvon Taken aan de basis van de veertigste Kerst-Inn. Foto: PR
Karin Hukker en Ester Wiegerinck staan samen met Yvon Taken aan de basis van de veertigste Kerst-Inn. Foto: PR

Veel muzikaal talent tijdens veertigste Kerst-Inn

Algemeen

RUURLO - Voor de veertigste Kerst-Inn op zaterdagavond 15 december zijn heel veel muzikale talenten uit Ruurlo opgetrommeld. Naast zang door Sing a Song, @Seven, een projectkoor en een aantal solisten gaan de bezoekers ook genieten van muziek op vleugel, trompet, percussie en aardedrum.

We praten met Yvon Taken. Zij werd door de werkgroep Kerst-Inn van de KunstKring Ruurlo gevraagd mee te denken over een evenement dat goed gebruik maakt van de nieuwe inrichting van de Dorpskerk en van de veertigste Kerst-Inn een feest maakt. "Dat leek eerst een hele uitdaging", zegt Yvon, "maar eigenlijk viel het ook wel weer mee. Ik kreeg zoveel medewerking uit muzikaal Ruurlo dat het voor mij al een feest werd om tot een programma te komen waarvan ik zeker weet dat het velen zal aanspreken. Het wordt wel heel anders dan in de afgelopen jaren." Hoe anders? Yvon wil wel een tipje van de sluier oplichten. "Ik ga niet alles al prijs geven, het moet wel een beetje een verrassing blijven. Ik heb gekozen voor een herkenbare rode draad in het totale programma. 'Geloof, hoop en liefde' zijn thema's die al zo oud zijn als de mensheid. In het verleden was dat zo, vandaag is dat nog steeds het geval en morgen zal dat niet anders zijn. Daar heb ik liederen bij gezocht uit een breed internationaal repertoire. We maken gebruik van traditionele muziek van de Sami, beter bekend als het Lappenvolk uit Noord Scandinavië. Maar wij zingen ook 'Heal the World' van Michael Jackson en 'Wijs mij de weg naar Bethlehem' van Hans Maat en Anneke van Dijk. In alle liederen komen de thema's terug."

Muziektherapeuten
Yvon Taken is muziektherapeute. Ruim dertig jaar geleden stond zij aan de wieg van kinderkoor Sing a Song. Dat koor werd een inspiratiebron voor muziektherapeuten. Vijf jonge zangers van Sing a Song zijn inmiddels ook muziektherapeut. Twee van hen leiden koren die nu meewerken aan de Kerst-Inn. Karin Hukker is de huidige dirigent van Sing a Song en Ester Wiegerinck geeft leiding aan het koor @Seven. Karin en Ester vinden dit heel bijzonder: "Zoveel muziektherapeuten zijn er nu ook weer niet. Dat ons kinderkoor er vijf heeft opgeleverd is uniek. Maar het valt ook niet mee om niet van muziek te gaan houden als je een aantal jaren les van Yvon hebt gehad."

Kwaliteiten
Welke kwaliteiten moet je hebben als muziektherapeut? "Je moet zowel van muziek als van mensen houden", zegt Karin. Ester vult aan: "Zowel Karin als ik werken veel met kinderen en ook met mensen met dementie. Muziek blijkt bij beide groepen veel los te maken. Kinderen overwinnen door (samen) te musiceren vaak hun angsten en verlegenheid, durven weer mee te doen met anderen en voelen zich daardoor gelijkwaardig. Het is prachtig om te zien wat je met muziek kunt bereiken." Karin: "En als muziek dan ook al van jongst af aan je grote liefde is, dan kun je je geen mooier beroep voorstellen."

Schrijftalent
Voor de veertigste Kerst-Inn wordt niet alleen een beroep gedaan op muziektalenten. De leerlingen van de groepen zeven en acht van de Ruurlose basisscholen is gevraagd om te gaan schrijven. Yvon Taken las hun een verhaal voor over kinderen die een schatkist vinden met drie hartenmunten met magische krachten: geloof, hoop en liefde. Met die krachten kan je het verleden herschrijven, het heden aanpassen en de toekomst voorbereiden. In de schatkist zit ook een brief met een opdracht: schrijf een verhaal hoe jij dat met hulp van die magische krachten zou willen doen. Een deskundige jury kiest drie verhalen uit die in Achterhoek Nieuws worden gepubliceerd. Wie het winnende verhaal heeft geschreven, mag dat tijdens de Kerst-Inn op 15 december voorlezen.

Vol is vol
De veertigste Kerst-Inn begint op zaterdagavond 15 december om 19.30 uur. De deur van de Dorpskerk in Ruurlo wordt om 19.00 uur (niet eerder!) geopend. Vol is vol! De entree is gratis. Er wordt een vrije gift gevraagd voor de Kerstpakkettenactie en Noodhulp door de kerken in Berkelland. Het verhaal van Yvon Taken en het programma staan op www.kunstkringruurlo.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant