De 4 jubilarissen, Gerrit Klein Kranenbarg, Reinier Timmerije, Jeroen Rensink en Jesper Hiddink (vlnr).  Foto: Rob Weeber
De 4 jubilarissen, Gerrit Klein Kranenbarg, Reinier Timmerije, Jeroen Rensink en Jesper Hiddink (vlnr).  Foto: Rob Weeber

Jubilarissenconcert Amicitia Geesteren

Algemeen

GEESTEREN - Het jubilarissenconcert dat muziekvereniging Amicitia op vrijdag 2 maart geeft, is onderdeel van het 125-jarig bestaan van de vereniging. Tijdens dit concert worden vier jubilarissen in het zonnetje gezet. Naar goed gebruik mogen zij zelf een muzieknummer uitkiezen dat tijdens het concert gespeeld wordt. De vier jubilarissen variëren in leeftijd, maar opgeteld, maken ze al meer dan 160 jaar muziek.

Door Rob Weeber

De oudste jubilaris is Gerrit Klein Kranenbarg (1943). Hij begon 56 jaar geleden in zijn geboorteplaats Ruurlo met de corhoorn en de trompet bij muziekvereniging Sophia's Lust. Daarna volgde een onderbreking vanwege studie en militaire dienst. In 1969 verhuisde hij naar Geesteren en werd lid bij Amicitia. Daar besloot hij over te stappen op de B-bas. Gerrit is een echte verenigingsman en het duurde niet lang voordat hij in het bestuur gevraagd werd. In 1974 volgde hij de toenmalige voorzitter op en hij zou de functie pas weer afstaan in 1999. Hij kijkt met veel voldoening terug op zijn 50-jarig lidmaatschap. Een bijzondere herinnering heeft hij aan zijn allereerste openluchtconcert. "De toenmalige dirigent wilde per se de pauken lenen van buurvereniging Volharding uit Borculo omdat deze veel beter van kwaliteit waren dan die van ons", begin hij. "Maar het was erg warm die dag en toen we eenmaal moesten optreden, waren de vellen door de zon zo strak gespannen dat de pauken niet meer te stemmen waren. De dirigent kon toen niets anders meer doen dan heel zachtjes laten slaan." Ook de viering van het 100-jarig bestaan in 1993 was een hoogtepunt voor hem. Amicitia hield toen een revue op de Sprakelbergweide. De leden moesten 's nachts het door hen gebouwde decor bewaken. Voor het aankomende concert heeft hij het muziekstuk Schürzenwalzer uitgekozen. 

Reinier Timmerije (1948) is als muzikant al 60 jaar lid van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen, een belangenorganisatie voor o.a. blaasmuziek en 48 jaar lid van Amicitia. Hij begon in zijn geboorteplaats Lochem bij muziekvereniging Advendo, een vereniging die toen in de hoogste klasse uitkwam, de 'Vaandelafdeling'. Na zijn diensttijd verhuisde hij in 1970 naar Geesteren en werd gevraagd lid te worden van Amicitia. Zijn instrument is de klarinet, aanvankelijk de Es, maar later de Bes variant. Hij heeft nog bij de Möllnbloazers gespeeld. De gelegenheidsband werd in 1982 opgericht en bestond uit enkele Amicitia bloazers en enkele leden van het dansorkest de Troubadours. Ze traden regelmatig op in het openbaar in Geesteren, zoals tijdens de Oranjefeesten. Veel van het repertoire was zogenaamde Egerländer muziek, een genre dat bij de huidige generatie musici minder aansluit volgens Reinier. Net zoals Gerrit, bewaart ook Reinier goede herinneringen aan de viering van het 100-jarig bestaan onder de titel 'Geestern blös van zich af' en de viering van het 120-jarig bestaan in 2013. Als muziekstuk voor het komende jubilarisconcert heeft hij Jesus Christ Superstar uitgezocht.

Trompettist Jeroen Rensink (1978) is 25 jaar lid van de vereniging. Zijn oom speelde destijds trompet in de kerk en dat maakte indruk op de jonge Jeroen. Hij leerde noten lezen en trompet spelen van zijn buurman en was de enige die bij zijn aantreden bij Amicitia geen A-diploma had. Later behaalde hij dit wel, want het was een voorwaarde om te mogen spelen bij de harmonie. Hij kijkt met veel voldoening terug naar de beide eerste plaatsen die het orkest behaalde tijdens concoursen in Eibergen. Naast zijn lidmaatschap is hij zes jaar lid van het bestuur geweest. Zijn keuze voor het jubilarisconcert is het stuk Purple Rain van Prince.

Slagwerker Jesper Hiddink (1983) tenslotte is eveneens 25 jaar lid van Amicitia. Hij komt uit een echte muzikale familie. Zijn opa speelde klarinet, zijn vader slagwerk op de overslagtrom, zijn schoonmoeder trombone, zijn vrouw altsaxofoon en zijn schoonzus trompet. Ook zijn eigen twee kinderen drummen al. Hij leerde bij Amicitia zijn vrouw kennen. Voordat hij tot het harmonieorkest toetrad, speelde hij 12,5 jaar bij de drumband die in 1970 werd opgericht, maar inmiddels al lang niet meer bestaat. Jesper ziet uit naar het jubilarisconcert, waarvoor hij het stuk Narcotic heeft uitgekozen. Helaas gaat hij de vereniging verlaten. Zijn drukke privéleven staat verder muziek maken bij Amicitia in de weg. Voor hem waren de hoogtepunten vooral het jaarlijkse donateursconcert dat het orkest gaf en de beide eerste plaatsen die hij behaalde met zowel de drumband als de harmonie.
De vraag is natuurlijk hoe de harmonie het klaar speelt om de respectabele leeftijd van 125 jaar te bereiken. Volgens Gerrit Klein Kranenbarg zit het in de naam. Amicitia betekent letterlijk vriendschap en dat dat is wat de vereniging hoog in het (harmonie)vaandel heeft staan.
Het concert vindt plaats op vrijdagavond 2 maart in Café Restaurant Zalencentrum Baan aan de Dorpsstraat in Geesteren. Aanvang 20.00 uur. De entree is gratis.

 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant