Noaber Booster Award winnaars.Foto: Guido Bogert Fotografie
Noaber Booster Award winnaars.Foto: Guido Bogert Fotografie

De Dag voor de Berkellandse Ondernemer

Algemeen

BERKELLAND - Sinds de oprichting van het Platform BV Berkelland, de vertegenwoordiging voor bedrijfsleven, gemeente, onderwijs en LTO, is er de jaarlijkse Dag voor de Berkellandse Ondernemer. Afgelopen donderdagmiddag werd deze in het Onderwijsplein in Neede gehouden, het nieuwe onderwijsgebouw voor de Praktijkschool MaxX en VMBO-school Het Assink. De plek was niet zomaar gekozen, het symboliseert de verbinding en samenwerking die is ontstaan tussen bedrijfsleven en onderwijs. Het paste eveneens bij het gekozen thema, 'Leren, Innoveren en Excelleren'.

Door Rob Weeber

Dagvoorzitter was Platform BV Berkelland voorzitter Erna Koeslag. Zij wees in haar opening op de economie in Berkelland die zich goed ontwikkelt. Maar er drijven ook donkere wolkjes. De krapte op de arbeidsmarkt is voelbaar, met name als het gaat om vakmensen voor de maakindustrie. De verwachte demografische ontwikkelingen kunnen dit effect bovendien versterken. Daarom is de samenwerking binnen het bedrijfsleven en tussen het bedrijfsleven en het onderwijs zo belangrijk. Toekomstbestendig ondernemen betekent samenwerken, innoveren en excelleren. Het bedrijfsleven moet laten zien wat ze kan, zowel aan het onderwijs als aan de buitenwereld.
Wethouder economische zaken Han Boer bevestigde de importantie van het Onderwijsplein. Opleidingen moeten aansluiten bij de behoefte van het bedrijfsleven, het gaat om competenties en talenten. Dat bereik je alleen als je de deuren voor elkaar openstelt. Tegelijkertijd wees hij op het gevaar van een te vroege talentenjacht, bedrijven die leerlingen ruim voor het behalen van het diploma al vastleggen. Ook de aanleg van de N18 heeft volgens hem een positief effect op de toekomstige werkgelegenheid. Bedrijventerreinen ontwikkelen zich sneller, zoals Russchemors in Neede waar al 30% van de beschikbare capaciteit vergeven is. Over het werken in Duitsland is hij gematigd positief. Nederland is daarin actiever dan Duitsland.
De tweede gastspreker was Jan Willem van de Groep, deeltijdlector aan de TU Delft, ondernemer en futuroloog op het gebied van technische innovaties en verduurzaming binnen de bouwsector. Hij adviseerde de laatste jaren minister Blok omtrent het transitieprogramma van de verduurzaming van gebouwen en woningen. Zijn stelling is dat kleine stapje niet helpen, er zullen revolutionaire 'omwentelingen' moeten plaatsvinden. De bouwsector moet onderdeel van Smart Industry worden en de conservatieve bouwmethodiek afzweren.
Misschien wel het hoogtepunt van de avond en tevens het bewijs dat Berkelland excelleert als het gaat om innovatieve en sterke bedrijven, was de uitreiking van de in het leven geroepen Noaber Booster Award. Het betrof een nieuwe prijs voor Berkellandse bedrijven die in het afgelopen jaar een prijs of award hebben gewonnen. Er stonden maar liefst tien bedrijven op het podium: 123PCCenter uit Eibergen met de 1e prijs voor de beste webshop in Gelderland, Mitsubishi Autobedrijf Nijman uit Borculo met de Europees Kampioen elektrische storingen oplossen, Elite B.V. uit Neede met de eerste prijs voor hun wijze van verbinding leggen met de stakeholders, Hof van Eckberge uit Eibergen met het Beste Uitje 2017, JPT, Jansen Precisietechniek uit Borculo met de Achterhoekse Innovatieprijs, Meilink uit Borculo als beste Logistic Supplier, Plusmarkt Koenders uit Eibergen, finalist voor het beste leerbedrijf, Schuurman Schoenen uit Neede met de eerste prijs voor Beste Retailer 2017, Timmerije uit Neede/Noordijk voor de tweede plek als beste knowledge supplier en tenslotte Trios uit Neede met de eerste plaats als beste knowledge supplier. Zij allen kregen een glazen bol, ontworpen door Home of Happy Brands.
Na een kort vraaggesprek met directeur VMBO Assink Bertus Satink en Arjan Schimmel, directeur MaxX, was het officiële gedeelte voorbij. Er volgde nog een rondleiding door het Onderwijsplein die eindigde met een warm en koud buffet, geheel verzorgd door de leerlingen van Het Assink en MaxX.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant