Harry en Joke te Velthuis uit Borculo leerden elkaar kennen tijdens de Borculose fietsvierdaagse. Foto: Jan Hendriksen.
Harry en Joke te Velthuis uit Borculo leerden elkaar kennen tijdens de Borculose fietsvierdaagse. Foto: Jan Hendriksen.

Afwisselende en sfeervolle Fietsvierdaagse Borculo

Algemeen

BORCULO – De Fietsvierdaagse Borculo beleefde vorige week een uitermate succesvolle 46ste editie. De vierdaagse georganiseerd door de Toeristische Informatie Borculo (TIB) is een van de oudste zo niet de oudste fietsvierdaagse in ons land. Met bijna vijfhonderd deelnemers die zich voor vier dagen hadden inschreven en met honderden dagdeelnemers kent de vierdaagse weer een toenemende belangstelling. En dat komt niet in minst door de afwisselende routes en de diverse sfeervolle nevenactiviteiten die telkens rondom de vierdaagse worden georganiseerd.

Door Jan Hendriksen

Als we woensdagmorgen op de tweede dag een kijkje nemen bij de startlocatie nabij de Zompeloze van de Berkelzomp De Jappe stappen Harry (84) en Joke (82) te Velthuis uit Borculo net van hun fiets af. Het echtpaar dat twintig jaar geleden elkaar tijdens de Borculose fietsvierdaagse leerden kennen heeft dan al 25 kilometer op hun elektrische fietst weggetrapt. "We zijn extra vroeg van start gegaan omdat er vanmiddag onweers- en regenbuien worden verwacht", zo verklaart Joke hun vroege terugkomst. Opdat moment moeten Frank en Diana Hoek nog een keus maken. "Gaan we voor de veertig of zestig kilometer", zo vraagt Frank met een Engels accent aan Diana. Het tweetal blijkt in Amerika te wonen. "Als we op familiebezoek gaan in Nederland kiezen we in de zomerperiode altijd steevast het tijdstip wanneer de Borculose fietsvierdaagse plaatsvindt", zo verklaart Frank die in het Twentse Delden is geboren. Ook dit jaar hadden de deelnemers de keuze uit drie afstanden: 25, 40 of 60 kilometer. En die komen uit het gehele land zo blijkt als we samen met vrijwilligster Bernadet Sonderen van het Toeristische Informatie Borculo een kijkje nemen bij de landkaart van ons land waar de deelnemers een speld op de kaart hebben geprikt waar ze woonachtig zijn. Alle windstreken zijn vertegenwoordigd en zelfs enkele deelnemers uit Duitsland en België zijn van de partij.

Lekker
Woensdag kon men een kijkje nemen in de koetsen stal van Kasteel Warmelo in Diepenheim. En dat was zeker de moeite waard, zo vond een groot aantal deelnemers. Het was woensdag de dag van de theetuinenroute waarbij de deelnemers onderweg konden genieten van taartjes en ander lekkers bij de diverse theetuinen die open waren. "En dat mag ook wel een keertje als je zo sportief aan het fietsen bent zoals wij", zo verklaarde een van de deelnemers gekscherend die na afloop woensdagavond een bezoek bracht aan de Borculose Synode en het Brandweermuseum die speciaal in het kader van de fietsvierdaagse een avondopenstelling hadden.

Nat
De derde fietsdag (donderdag) begon nat. Erg nat. Gelukkig verdwenen de donkere wolken na tienen en lieten ze zich de rest van de dag niet meer zien. Donderdag is traditiegetrouw de Boerderijendag en de routes waren ook dit jaar weer uitgezet door enkele leden van Landbouw- en Tuinbouw (LTO) Noord Berkelland. De deelnemers werden langs verschillende agrarische bedrijven geleid voor een kijkje achter de schermen bij onder meer een manege in Ruurlo, waar een demonstratie westernriding werd getoond, een rundveehouderijbedrijf in Vorden en een geitenboerderij in Barchem.

Intocht
Een strakblauwe lucht, een stralende zon en een fris briesje zorgden op de laatste dag (vrijdag) voor prima fietsweer. De routes hadden voor elk wat wils want men reed door bossen, langs open weilanden en zelfs de Needse Berg werd beklommen. Bij de finish werden de deelnemers opgewacht door het Barchemse gezelligheidskoor Efkes Anders dat voor een muzikale intocht zorgde. Tot slot werden aan de winnaars van de dagvragen mooie prijzen uitgereikt. Deze werden beschikbaar gesteld door de LTO, Noord Berkelland, Hofstede Tweewielers en Goossens Tweewielers. Volgend jaar vindt de 47e fiets4daagse Borculo van 17 tot en met 20 juli plaats.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant