De basisschoolleerlingen bezochten Westerbork. Foto: PR
De basisschoolleerlingen bezochten Westerbork. Foto: PR

Kinderen basisscholen bezoeken kamp Westerbork

Algemeen

BORCULO - Om 7.30 uur vertrokken drie touringcarbussen vanaf het parkeerterrein bij het zwembad 't Timpke in Borculo, richting Westerbork. Hierin zaten de groep 8 leerlingen van de basisscholen Heuvelschool, Sint Jorisschool, Kiezel en Kei, da Vinci, de Wereldboom en OBS Noord uit Borculo en de van der Lugtschool uit Gelselaar, de Keikamp uit Geesteren en de Voshaar uit Haarlo.

Door Rob Verheggen

Al vele jaren wordt er door deze scholen, in samenwerking met Amnesty International, een bezoek gebracht aan dit voormalig doorgangskamp dat door de Duitse bezetter in de Tweede wereldoorlog gebruikt werd om met name Joden, Sinti en Roma mensen en mensen uit het verzet gevangen te houden. Hiervandaan vonden de transporten plaats naar de vernietigingskampen in Duitsland en Polen.
Westerbork is tegenwoordig het Herinneringscentrum waar een permanente expositie over deze zwarte periode is ingericht en waar men, met name schoolkinderen, aan de hand van 'kijkwijzers' met daarin vragen en opdrachten, door de geschiedenis van het kamp gevoerd wordt.
Met grote ijver liepen de leerlingen door de expositie en zochten naar de antwoorden op de vragen uit deze formulieren. Vervolgens kregen ze in de filmzaal een presentatie te zien, waarbij de Borculose Joodse familie Spanjer centraal stond. Deze familie woonde tot de oorlog aan de Weversstraat 69 te Borculo en Israël Spanjer had een Slagerij aan het Muraltplein.

Zij werden in Westerbork gevangengezet en later afgevoerd naar Auschwitz. Hierna werd een film vertoond over mevrouw Hennie Doormits, een bejaarde Haagse Joodse dame, die de kampen overleefd heeft en die een klemmend beroep op het publiek deed om vooral verdraagzaam met elkaar samen te leven.

Het bezoek werd afgesloten met een wandeling naar het voormalige kampterrein, waar een gids op een boeiende manier over de geschiedenis van het kamp vertelde.

Helaas is er weinig oorspronkelijk materiaal van het doorgangskamp bewaard gebleven, met uitzondering van de woning van de kampcommandant, die onder een soort glazen kas tegen verder verval beschermd wordt. Indrukwekkend was het voor de kinderen om bij het herinneringsmonument verder uitgelegd te krijgen wat de 102.000 stenen met Davidsterren of met vlammetjes precies verbeelden. Tot slot mochten enkele kinderen bij het monument met de opgebroken spoorrails wat bloemen neerleggen, uit respect voor alle slachtoffers van deze Holocaust. Uit de reacties werd wel duidelijk dat deze excursie een diepe indruk op leerlingen en begeleiders gemaakt heeft.

Rob Verheggen is gastdocent Amnesty International.

De basisschoolleerlingen bezochten Westerbork. Foto: PR
De basisschoolleerlingen bezochten Westerbork. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant