Herdenking gevallenen met als thema ‘Vrijheid vertelt’

Maatschappij Ruurlo

Herdenkingsbijeenkomst en Stille Tocht Ruurlo

RUURLO - De Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo houdt op zaterdagavond 4 mei in de Dorpskerk een speciale herdenkingsbijeenkomst voor de burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord. In oorlogssituaties maar ook bij vredesoperaties. Het begint om 19 uur.

De bijeenkomst heeft een algemeen karakter met als thema ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. Ze is voor iedereen toegankelijk en kan vanaf 18.45 uur ook via een livestream verbinding worden gevolgd via internet (Kerkdienstgemist Ruurlo). Vanaf 18.40 uur is er de gelegenheid om een herdenkingskaars aan te steken of een vredesboodschap te schrijven.
Met het jaarthema vraagt het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van tachtig jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië.
Maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door, zoals in de manier waarop we naar de wereld kijken. Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. De Stichting 4-5 mei commissie Ruurlo wil deze boodschap uitdragen. Het blijvend vertellen van verhalen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over oorlogs- en conflictsituaties nadien, zorgt ervoor dat wij ons bewust blijven van het voorrecht van leven in vrijheid en tolerantie. Wij allen dragen bij aan het creëren van een leven in vrijheid.

Stille Tocht
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Ruurlo spreekt wethouder Arjen van Gijssel van de gemeente Berkelland woorden van herdenking, wordt een gedicht gelezen, worden er herinneringen over het leven in de Tweede Wereldoorlog verteld, is er een meditatie en muziek. Na de bijeenkomst vertrekt om 19.37 uur vanaf het Kerkplein een Stille Tocht naar het monument op ‘t Rikkelder. De stoet wordt voorafgegaan door de Koninklijke Muziekvereniging Sophia’s Lust.
Om 19.58 uur wordt het signaal Taptoe geblazen. Om 20.00 uur neemt iedereen vervolgens twee minuten stilte in acht waarna er twee coupletten van het Wilhelmus worden gezongen. Hierna wordt er koraalmuziek gespeeld en leggen vertegenwoordigers van de gemeente Berkelland en diverse organisatie kransen en bloemen bij het monument die hen aangereikt worden door leden van de scouting. Leerlingen van de vier basisscholen in Ruurlo leggen namens de basisscholen een bloem bij het monument. Aansluitend is er voor eenieder gelegenheid tot het leggen van bloemen.
Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo verzoekt om vanaf 18.00 tot 21.00 uur de vlag halfstok te hangen.


www.kerkdienstgemist.nl