Wethouder Henk Groote van Montferland (r) maakt kennis met het spel bocce, waarmee eind april de aftrap werd gegeven naar de Achterhoekse Unieke Spelen. Foto: PR

Wethouder Henk Groote van Montferland (r) maakt kennis met het spel bocce, waarmee eind april de aftrap werd gegeven naar de Achterhoekse Unieke Spelen. Foto: PR

Unieke Sporters bij Achterhoekse Spelen

DIDAM - Wethouder Henk Groote heeft nog wat moeite met de regels. Eén van de andere deelnemers aan het spel bocce niet. Hij wijst er fijntjes op dat de schoen áchter de gele lijn hoort. Met de introductie van het spel bocce werd eind april de aftrap gegeven naar de Achterhoekse Unieke Spelen, die op 3 juni op de velden van voetbalvereniging DVC'26 en tennisvereniging TVD plaatsvinden.

Door Karin van der Velden

Tijdens de Achterhoekse Unieke Spelen komen meer dan honderd deelnemers samen om te sporten én om nieuwe vrienden en vriendinnen te maken. Alle g-teams, scholen, zorginstellingen en -boerderijen in de acht Achterhoekse gemeenten zijn aangeschreven. Maar ook unieke deelnemers die elders wonen en werken, zijn van harte welkom om mee te komen doen.

De Graafschap
stuurt
scoutingmensen voor
een Eredivisieteam


Wie wil, kan meedoen aan een toernooi, waar winnen belangrijk is. Maar het gaat vooral om het meedoen. Dat meedoen kan iedereen bij het spel bocce. Daar spelen twee teams tegen elkaar. Een witte bal wordt in het vak gegooid en twee teams, met rode en blauwe ballen, moeten proberen hun bal zo dicht mogelijk bij de witte te gooien. Liggen er twee rode ballen het dichtst bij de witte en een blauwe op de derde plek, dan heeft het rode team twee punten. Het is een spannend spel, want je kunt met jouw bal ook de bal van de tegenstander wegstoten.

Het spel werd onlangs voor het eerst gespeeld bij de Sport- en Spelinstuif in de Muizenberg in Didam. Het was nog even de vraag of de deelnemers dit spel wel leuker zouden vinden dan hun wekelijkse voetbalwedstrijd, maar wat was iedereen fanatiek! 

Tijdens de Unieke Spelen kan er gevoetbald worden bij het Kanjer G-voetbaltoernooi. Teams worden op leeftijd ingedeeld. Bestaande teams kunnen zich opgeven, maar ook teams van klasgenoten, vrienden en vriendinnen mogen meedoen. Sporters die zich individueel opgeven, komen samen met anderen in een team. "Het is ook nog spannend," vertelt Boudewijn Inja van Brichbouw Sportondersteuning, "want De Graafschap komt scouten voor een Eredivisieteam. Maar er wordt niet alleen gekeken wie de beste voetballer is; de leukste, meest positieve spelers of speelsters komen ook in aanmerking."

Met een speciaal ontworpen rolstoel, de Amigo, kunnen mensen die minder mobiel zijn meedoen aan rolstoelvoetbal. Bij TVD kunnen de Unieke sporters kennismaken met padel en andere racketsporten. Ook hiervoor kunnen zowel teams als individuele sporters zich inschrijven. Er is bovendien een programma met diverse gymactiviteiten en er wordt outdoor volleybal aangeboden. Wie niet aan een wedstrijd wil meedoen, vindt vast iets leuks bij de sportcarrousel. Hier is van alles te doen, zoals mikspellen, doelschieten en boogschieten. Niets moet, alles mag. 

Bewegen ondersteunen
Ivo Nijenhuis, beleidsmedewerker sport en gezondheid bij gemeente Montferland, vertelt dat de Achterhoekse Unieke Spelen een initiatief is van Achterhoek in Beweging. “Dit samenwerkingsverband wil sport en bewegen ondersteunen door initiatieven samen op te pakken. Dan gaat het bijvoorbeeld om evenementen waardoor sporten en bewegen beter op de kaart komt te staan. Jaarlijks wordt dit evenement georganiseerd in één van de Achterhoekse gemeenten. Dit jaar dus in Montferland. De Didamse Stichting Welcom gaat in samenwerking met gemeente Montferland de organisatie ondersteunen."

Sporten én
nieuwe
vrienden en
vriendinnen
maken


Er zou geen verschil moeten zijn
Wethouder Henk Groote is er trots op dat het evenement in Didam wordt georganiseerd: "Eigenlijk zou er geen verschil moeten zijn tussen mensen. Mensen zonder beperking kunnen en mogen alles. Gelukkig zien we dat er steeds meer verenigingen open staan voor het sporten voor mensen met een beperking. Dat zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. Omdat het toch anders is, worden de Unieke Achterhoekse Spelen georganiseerd."

Iedereen die wil deelnemen of meer wil weten, kan kijken op de website Achterhoekseuniekespelen.nl.