De Van Heeckerenlaan dingt mee naar ‘De Groenste Straat van Gelderland’. Foto's: PR

De Van Heeckerenlaan dingt mee naar ‘De Groenste Straat van Gelderland’. Foto's: PR

Metamorfose voor vier tuinen in de Van Heeckerenlaan

Natuur Ruurlo

Van grijs naar groen voor ‘Groenste Straat van Gelderland’ 

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Een tuin hoeft niet versteend te worden om onderhoudsvriendelijk te zijn. Dat werd afgelopen zaterdag aangetoond in Ruurlo, waar Omroep Gelderland in het kader van het televisieprogramma ‘De Groenste Straat van Gelderland’  een bezoek bracht aan de Van Heeckerenlaan.

Het worden vaak onderhoudsvriendelijke tuinen genoemd. Versteende tuinen die naadloos doorlopen naar de straat. Onder leiding van presentator Rob Kleijs en met hulp van hoveniers in opleiding van Yuverta uit Nijmegen, medewerkers van woningcorporatie ProWonen en wethouder Arjan van Gijssel van de gemeente Berkelland onderging een viertal grindtuinen aan de Van Heeckerenlaan een metamorfose.
Twee jonge tuincoaches lieten zien dat een groene tuin ook onderhoudsvriendelijk kan zijn. De deelnemers kregen tips en hielpen samen met het groenteam van Omroep Gelderland mee om het grind te verwijderen en de tuinen te voorzien van nieuwe teeltaarde. Daarin werden (inheemse) planten en bloemen geplant, met als gevolg meer voedsel voor bijen en vlinders. Daarnaast zorgt groen bij hete zomers voor meer koelte in de tuin en tijdens regenbuien stroomt het water beter weg.
De buurtbewoners staken de handen zaterdag dan ook flink uit de mouwen om hun tuin en straat te vergroenen. Zo veranderde een gedeelte van de Van Heeckerenlaan voorgoed van een grijze massa in een groene oase. Omdat de werkzaamheden zaterdag niet geheel konden worden afgerond werd zondag door de buurtbewoners de laatste hand aan de herinrichting gelegd.

Fijne ontmoeting
Naast de aandacht voor de tuinen was het ook een fijne gezellige dag met goede contacten tussen de bewoners, de medewerkers van het groenteam, de medewerkers van Omroep Gelderland, de gemeente en ProWonen. Door ProWonen werd een lunch aangeboden die verzorgd werd door Mams Catering Ruurlo.
‘De Groenste Straat van Gelderland’ is vanaf 28 mei te zien op TV Gelderland. De opnamen in Ruurlo staan geprogrammeerd voor de uitzending van zondag 18 juni.

De opnamen vonden plaats onder leiding van presentator Rob Kleijs.
De werkzaamheden trokken ook kijkers.
Met vereende krachten werd gewerkt aan de metamorfose.