Aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst vond een kranslegging in het Vrijheidsbos plaats door Dini van de Lustgraaf-Roessink (96), Grada Geverink-Snelder (90), Dinie Boezewinkel-Garritssen (89) en Willem Reurslag (87). Foto's: Stichting Vrijheidsbos Geesteren.

Aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst vond een kranslegging in het Vrijheidsbos plaats door Dini van de Lustgraaf-Roessink (96), Grada Geverink-Snelder (90), Dinie Boezewinkel-Garritssen (89) en Willem Reurslag (87). Foto's: Stichting Vrijheidsbos Geesteren.

Indrukwekkende herdenking van Geesterense twaalf

Maatschappij Geesteren

GEESTEREN - Het was een indrukwekkend moment, toen twaalf inwoners van Geesteren op 4 mei de namen oplazen van de bijna allemaal evenoude slachtoffers uit het dorp van de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde tijdens een herdenking in de Hervormde Kerk.

Door Jan Hendriksen

Het was voor het eerst dat er in Geesteren op 4 mei een gezamenlijke herdenkingsbijeenkomst plaatsvond. “Oudere inwoners van Geesteren hebben nog herinneringen aan de oorlog, de jongeren hebben er verhalen over gehoord. We denken vanavond aan de twaalf oorlogsslachtoffers van Geesteren en realiseren ons onze vrijheid. Want vrijheid wens je niet, vrijheid maak je samen”, zo verwelkomde voorzitter Jolanda Luimes van Stichting Vrijheidsbos Geesteren de ruim driehonderd belangstellenden.
In een moment van bezinning werden vier muziekstukken beluisterd: ‘Ode to freedom’ van Abba, ‘Alles wat ademt’ van Rob de Nijs, ‘Sound of silence’ in een uitvoering van Henk Poort en ‘Imagine’ van John Lennon. Daarvoor waren de namen van de twaalf van Geesteren opgelezen: Bernard, Eva, Manuel, Sofia, Philip Levie en Henri Meijers, Antonia Tichelman-Geerdink, Co van den Brink, Gerrit Hiddink, Jaap Rijsdijk, Jantje Esselink en Jan Westra. Wat hen is overkomen is opgeschreven in een herinneringsboek.
 Vorig jaar op 5 mei, 77 jaar na de bevrijding, kregen zij symbolisch een levend monument in de vorm van een boom in het Vrijheidsbos. Dat was een initiatief van Stichting Vrijheidsbos Geesteren. Deze twaalf bomen vormden het begin van het Vrijheidsbos. De realisatie van dat bos riep voor de stichting de vraag op waarom er in Geesteren op 4 mei nooit een gezamenlijke herdenking was gehouden. Die gedachte werd ondersteund door Geesterens Belang en Oranje Vereniging Geesteren, met de bijeenkomst van vorige week als uitkomst..

Kranslegging
Aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst werd in het Vrijheidsbos een krans gelegd door Dini van de Lustgraaf-Roessink (96), Grada Geverink-Snelder (90), Dinie Boezewinkel-Garritssen (89) en Willem Reurslag (87). Vier inwoners van Geesteren die de Tweede Wereldoorlog nog daadwerkelijk hebben meegemaakt. Daarna werd de taptoe geblazen door Erik Kloosterboer van muziekvereniging Amicitia en hield men twee minuten stilte, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus dat werd meegezongen door de aanwezigen.
Na de kranslegging liet Willem Reurslag weten dat hij zich veel feiten nog goed herinnert, ook al was hij net geen vijf toen de oorlog begon. Hij groeide op op de boerderij, een plek waar tijdens de oorlogsjaren vreemd genoeg vriend en vijand samenleefden en zelfs werkten. Slechte herinneringen heeft hij niet, maar de jaren hebben zeker indruk gemaakt.

Indrukwekkend
De twaalf Geesterense inwoners die de namen van de slachtoffers voorlazen:
Mijn naam is Herco Kleine, ik ben 56 jaar. En samen herdenken we Bernard Meijers, hij werd 56 jaar.
Mijn naam is Geri Reurslag, ik ben 53 jaar. En samen herdenken we Eva Meijers, zij werd 53 jaar.
Mijn naam is Jarrik Griemelink, ik ben 24 jaar. En samen herdenken we Manuel Meijers, hij werd 24 jaar.
Mijn naam is Lieke Walvoort, ik ben 25 jaar. En samen herdenken we Sofia Meijers, zij werd 25 jaar.
Mijn naam is Siebren Kleine, ik ben 23 jaar. En samen herdenken we Philip Levie Meijers, hij werd 23 jaar.
Mijn naam is Bart Teunissen, ik ben 17 jaar. En samen herdenken we Henri Meijers, hij werd 17 jaar.
Mijn naam is Chiel Kloosterboer, ik ben 11 jaar. Samen herdenken we de oma van mijn oma Antonia Tichelhoven-Geerdink, zij werd 91 jaar.
Mijn naam is Niels Daalwijk, ik ben 25 jaar. En samen herdenken we Co van de Brink, hij werd 25 jaar.
Mijn naam is Camilla Benedict, ik ben 22 jaar. En samen herdenken we Jan Westra, hij werd net geen 22 jaar.
Mijn naam is Gerbert Krukerink, ik ben 43 jaar. En samen herdenken we Gerrit Hiddink, hij werd 43 jaar.
Mijn naam is Ellen Luimes, ik ben 20 jaar. En samen herdenken we Jaap Rijsdijk, hij werd 20 jaar.
Mijn naam is Aron Lubberdink, ik ben 8 jaar. En samen herdenken we Jantje Esselink, hij werd 8 jaar.”

Vier inwoners van Geesteren die de Tweede Wereldoorlog meemaakten.
Er bestond een grote belangstelling voor de eerste gezamenlijke herdenking op 4 mei in Geesteren.
De herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde kerk.
De krans in het Herdenkingsbos.