De prijswinnaars op het EK Sambo met rechts Naomi Overkamp. Foto: PR
De prijswinnaars op het EK Sambo met rechts Naomi Overkamp. Foto: PR

Eibergse Naomi Overkamp
derde op EK Sambo

EIBERGEN - Naomi Overkamp legt een grote bronzen medaille aan een kleurig lint op de keukentafel. Het tastbare resultaat van haar derde plek op de Europese Kampioenschappen Sambo in Haifa in Israël. Vorig jaar haalde ze ook al brons op het EK dat toen in Servië werd gehouden.

Door Rob Stevens

Naomi is van jongs af aan al een getalenteerde judoka. Op haar zevende begon ze met de judosport op regionaal niveau en ontwikkelde zich daarna tot een nationaal talent. Zo’n 3,5 jaar geleden verhuisde ze voor haar sport naar het noorden voor het fulltime trainingsprogramma van Talent BaseNL in Heerenveen. In Heerenveen werd ze gescout en gevraagd of ze geen zin had over te stappen naar sambo. Sambo is een van oorsprong Russische vechtsport, een combinatie van judo en worstelen.

Naomi: "Ik voelde meteen wel voor die overstap. De onderlinge sfeer is er wat relaxter dan bij judo. En de trainers gaven me veel vertrouwen. Sambo kent ook minder regels dan judo. Je kunt er makkelijker een eigen stijl in ontwikkelen. Ik heb een tijdje beide sporten proberen te combineren, maar dat werd te zwaar. Wat voor mij ook een groot voordeel is, dat ik voor het sambo nu mijn trainingen vanuit thuis in Eibergen kan regelen. Ik woon nu gewoon weer lekker thuis bij mijn vrienden in de buurt. Samen met mijn trainer Maykel Claassen en Personal trainer Remco van den Brink is een trainingsprogramma opgesteld.

Overkamp traint nu met het nationaal team op zaterdag bij Topsportcentrum in Rotterdam. Door de week gaat ze naar de worsteltrainingen bij Apex Jiu-Jitsu in Enschede en draait ze de krachttrainingen bij Club The Chariot in Eibergen. Daar werkt ze ook nog. Ze is er in opleiding voor de groepsles ‘Club Power’ en is ook te vinden achter de balie en in de fitness. Naast de vele trainingen studeert Naomi ook nog toegepaste Psychologie aan het Saxion in Deventer. En ze geeft ze regelmatig schooljudo op verschillende basisscholen. Dat levert al met al een goed gevulde weekagenda op. De begeleiding van een topsportcoördinator zorgt ervoor dat alles in balans blijft. Naomi’s credo is dan ook dat je ‘de top samen bereikt’. Familie, vrienden en sponsoren maken het immers mogelijk dat Naomi zich voor de volle honderd procent kan inzetten voor de sambo. De medaille in Haifa is voor haar ook een mentale overwinning en het bewijs dat ze de goede weg is ingeslagen die haar vertrouwen in de toekomst geeft. 

Het Nederlands team in Haifa bestond uit achttien sporters. Haar derde plaats betekent dat Naomi zich automatisch heeft geplaatst voor de World Combat Games die volgend jaar in Saoedi Arabië worden gehouden. Daar vechten de meest talentvolle sporters van een vijftiental disciplines in de vechtsporten om eremetaal. Het wordt wel omschreven als de Olympische spelen van alle vechtsporten. Naomi: “Ik ben er supertrots op dat ik me gekwalificeerd heb voor de World Combat Games. Ik heb er méga veel zin in!”

Naomi is te volgen op haar Facebookpagina, Instagram of op haar website. 

https://naomioverkamp.main-site.nl/