Stille omgang en herdenking op 4 mei

BORCULO - In de aanloop van Herdenkingsdag heeft Borculo al op enige wijze stil gestaan bij de Tweede Wereldoorlog. Zo heeft er in februari het Verzetsmuseum op Wielen onder andere heel veel scholieren ontvangen. En hebben de leerlingen van ’t Staring College en Zone.college gedichten gemaakt. Op 4 mei is het weer mogelijk om de stille omgang en herdenking samen te beleven.

Voor de stille omgang verzamelen de deelnemers om 18.55 uur bij de RK kerk Onze lieve vrouw tenhemelopneming aan de Steenstraat.Hier is men in de gelegenheid om een kaarsje op te steken in de kerk. Na het luiden van de kerkklokken om 19.10 uur zal de stoet vertrekken richting het monument aan de burgermeester Bloemersstraat waar namens de St. Nationale Feest en Herdenkingsdagen een krans wordt gelegd.
Daarna wordt de route vervolgd via het Indië-monument en de plaquettes waarmee de omgekomen militairen worden herdacht, die zijn omgekomen tijdens vredesmissies. Om even voor 20.00 uur arriveert de stoet op de begraafplaats aan de Deugenweerd zijn. Er liggen hier acht Royal Air Force en twee Royal Canadian Air Force bemanningsleden begraven. Ze zijn allen omgekomen op 6 september 1941 tijdens crashes met Wellington X9767 van 75 squadron en Whitley Z6824 van 77 squadron.

Om 20.00 uur nemen de aanwezigen hier twee minuten stilte in acht. Daarna volgt kranslegging door de afgevaardigde van de gemeente. Na de ceremonie vervolgen de deelnemers de route naar de synagoge waar ook een bloemlegging zal plaatsvinden.Dit is tevens het eindpunt van de stille omgang.

Aansluitend, 20.15 uur, is iedereen van harte uitgenodigd voor het bijwonen van de herdenking in NH.Joriskerk. Mevrouw Willekes draagt er haar gedicht voor en er zijn gastsprekers, Bud Rellum en Wim Dekens. Muzikale ondersteuning wordt geboden door het Achterhoeks Gemengd Koor Borculo.
Op 4 en 5 mei worden de gedichten van de winnaars en genomineerden tentoongesteld in het cycloonpark aan de Burgermeester Bloemersstraat in Borculo.