De kleurrijke meiden van een damesvoetbalteam hebben in het blijspel 'De bal is rond' problemen. Foto: Matthijs Weenk

De kleurrijke meiden van een damesvoetbalteam hebben in het blijspel 'De bal is rond' problemen. Foto: Matthijs Weenk

‘Bruils Toneel’ speelt voor het eerst ‘thuis’

Maatschappij Ruurlo

Toneelvereniging Steeds Beter treedt op in de tent van ‘t Hanenfeest

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Toneelvereniging Steeds Beter uit buurtschap De Bruil beleeft vrijdag 19 mei een primeur. Voor het eerst in de 78-jarige geschiedenis van de vereniging speelt ‘t Bruils Toneel, zoals de vereniging in de volksmond wordt genoemd, ‘thuis’, in de feesttent. De twee voorstellingen van het komische blijspel ‘De bal is rond’ zijn namelijk op de eerste dag van ‘t Hanenfeest van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken, dat van vrijdag 19 tot en met zondag 21 mei in de buurtschap wordt gehouden.

“Dat is best wel een grote uitdaging. Al 78 jaar spelen we in zalen van de Ruurlose horeca. Maar nu hebben we voor de feesttent gekozen”, zegt voorzitter Wim Weenk van de ruim dertig leden tellende toneelvereniging. Die keuze is tweeledig. Het idee voor een ‘thuiswedstrijd’ dateert al van drie jaar geleden, toen zowel Steeds Beter als Buurtvereniging De Bruil en Omstreken hun 75-jarig bestaan zouden vieren. Wim Weenk: “Maar ja, toen gooide corona roet in het eten. En mede omdat de buurtvereniging voor dit jaar nog geen programmering voor de vrijdagavond had, hebben we de koppen bij elkaar gestoken en de afspraak gemaakt dat wij de vrijdag voor onze rekening zouden nemen. Zo versterken we elkaar.”
Voor Steeds Beter betekent het dat de decors die de laatste jaren steevast op het toneel van café-restaurant De Keizerskroon werden opgezet, nu naar de tent in De Bruil moeten worden getransporteerd. Ze zijn trouwens al in de buurtschap. Ze staan op de deel van boerderij Mauribaan van de familie Faber, waar Steeds Beter sinds begin februari onder leiding van regisseuse José Lageschaar repeteert. “Dat heeft zo zijn voordeel. Vanaf de eerste repetitie spelen we al in het decor. En dat is wel prettig”, zegt José tijdens een van de repetitieavonden, terwijl ze een van de speelsters erop wijst dat ze best wat meer pit in haar tekst mag leggen.

Belangrijke wedstrijd
Dit jaar heeft Steeds Beter gekozen voor het komische blijspel ‘De bal is rond’. Een blijspel in vier bedrijven, geschreven door Antoon Hol. De kleurrijke meiden van een damesvoetbalteam hebben problemen. In de belangrijkste thuiswedstrijd van het jaar komen ze speelsters tekort. Clubvoorzitter Hans Hendriks (gespeeld door Wim Weenk) heeft andere zorgen. Er is vierduizend euro aan zwart geld gestolen en de dief moet uit de club komen. Voor barjuffrouw Marian de Vries (Stien Meutstege) is het extra zuur, want het geld was mede bestemd voor de feestavond waar zij haar jubileum zou vieren. Dus gaat coach Eric de Hartog (Evert Wezinkhof) op zoek naar manieren om aan geld te komen. Wellicht kan die bikinifoto van het dameselftal wel helpen. Of kan de slome Jaap Peters (Wilfred Hendriksen) wel van dienst zijn.

Verwikkelingen
De ene verwikkeling volgt de andere op. Toos Beukering, de lompe keepster (Anja Schuurman), vindt het allemaal maar een baggerzooi. Geldzorgen en creatieve oplossingen, liefdesperikelen, voetbalzaken: het komt allemaal voorbij. En net als je denkt dat alles mis gaat, blijkt de bal toch weer rond te zijn. De andere drie rollen in het blijspel worden vertolkt door Rieneke Hogevonder (verdedigster Vanessa van Wamel), Marleen Blikman (spits Linda Manders) en Els Geurtsen (de bikkelharde laatste vrouw Ria Rot). Souffleuse is Stien Timmermans. De grime wordt verzorgd door eigen leden en het geluid door leden van de voormalige toneelvereniging de Heide uit Halle.

Toegangskaarten
Beide opvoeringen van ‘De bal is rond’ zijn op vrijdag 19 mei. De middagvoorstelling begint om 14.00 uur (entree vijf euro) en de avondvoorstelling om 20.00 uur (entree acht euro). Beide zijn door zowel leden als niet-leden te bezoeken. Na afloop van de vrijdagavondopvoering maken De Sleppers uit Ruurlo er nog een gezellige feestavond van. Gezien het beperkte aantal zitplaatsen is het verstandig om toegangskaarten te reserveren. Dit kan via Wim Weenk, tel. 06-12090442.