De ontvangers van de Koninklijke Onderscheiding dit jaar met burgemeester Van Oostrum. Foto: Rob Weeber
De ontvangers van de Koninklijke Onderscheiding dit jaar met burgemeester Van Oostrum. Foto: Rob Weeber

Flinke bui met lintjesregen dit jaar

Maatschappij

BORCULO – Door de toekenning van maar liefst twaalf Koninklijke onderscheidingen dit jaar, was het druk en gezellig in de huiskamer van het gemeentehuis. Burgemeester Joost van Oostrum had dan ook de dankbare taak om iedereen de gepaste aandacht te geven die hij of zij op basis van zijn of haar maatschappelijke inzet verdiende. Hij had er anderhalf uur voor nodig, met de aantekening dat de heer Esman uit Eibergen er op woensdagochtend niet bij kon zijn.

Door Rob Weeber

Dit jaar werden er elf mensen Lid in de Orde van Oranje-Nassau: de heer Jan Antink uit Eibergen, mevrouw Agnes ten Dam-Wittenbernds uit Beltrum, de heer Bennie ten Dam uit Beltrum, de heer Ton Esman uit Eibergen, de heer Derk Hoekman uit Neede, mevrouw Liny Huijsmans-Liebrand uit Borculo, de heer Antoon Klein Willink uit Borculo, de heer Paul Ribbers uit Beltrum, de heer Gerrit te Slaa uit Borculo, de heer Henny Timmermans uit Borculo en de heer Jan Wiegerinck uit Ruurlo. Mevrouw Coos-Ruesink-van den Brink uit Eibergen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Iedere hoofdpersoon had zo zijn of haar eigen verhaal, dat op de bekende ludieke, doch respectvolle wijze door Van Oostrum werd vertolkt. Het lastigste onderdeel van de gehele ceremonie is misschien wel de hoofdpersoon naar het gemeentehuis krijgen zonder vooraf de verrassing weg te geven. Vaak wordt een gebeurtenis in de vrijwilligerssfeer voorgewend of een in de familiaire sfeer. Dit jaar kwamen bijvoorbeeld het afhalen van een paspoort, een ondertrouw of de aanwezigheid voor de uitreiking van een lintje aan een bekende voorbij.

Bijzonder dit jaar was de toekenning van een lintje aan zowel de heer Bennie Ten Dam (84) als zijn vrouw Agnes (75) uit Beltrum. Beide zijn bijvoorbeeld al jaren vrijwilliger in de Parochie HH. Paulus en Ludger, locatie H. Werenfridus in Zieuwent. Daar beklimmen ze wekelijks de 81 treden van de toren om de gewichten van de vier klokken op te halen. Bennie ten Dam is daarnaast al dertig jaar mollenvanger op de begraafplaats aldaar. Een andere opmerkelijke inzet is die van biker Derk Hoekman. Samen met zijn motorvrienden van Bikers4All runt hij al jaren op eigen kosten een landelijke organisatie die zieke kinderen ‘verwent’. Opmerkelijk ook was de duur van de inzet van mevrouw Ruesink. Zij is al sinds 1965 actief als vrijwilligster.

De ceremonie werd afgesloten met een (vooruit)oranjetoast op de verjaardag van Koning Willem-Alexander, waarna het Wilhelmus klonk.

Op de foto: De ontvangers van de Koninklijke onderscheiding dit jaar: (vlnr) Burgemeester Joost van Oostrum, de heer Jan Antink, de heer Paul Ribbers, de heer Antoon Klein Willink, de heer Bennie ten Dam, mevrouw Agnes ten Dam-Wittenbernds, mevrouw Liny Huijsmans-Liebrand, de heer Jan Wiegerinck, de heer Derk Hoekman, de heer Gerrit te Slaa, mevrouw Coos Ruesink-van den Brink en de heer Henny Timmermans. (De heer Ton Esman ontbrak).