Vlnr. Valeria Nieuwenhuis, Dana Grooten, Tom Dijkman, docent Luuk Korten en Roan Lans. Foto: Arjen Dieperink

Vlnr. Valeria Nieuwenhuis, Dana Grooten, Tom Dijkman, docent Luuk Korten en Roan Lans. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Leerlingen Zone College helpen met NLdoet in Lochemse kruidentuin

LOCHEM/BORCULO - Het weer was vrijdag niet zo uitnodigend om in de buitenlucht mee te doen met NLdoet. Toch stond er een rij fietsen bij de ingang van kruidentuin De Bleike in Lochem. Vier leerlingen van het Zone College uit Borculo waren er druk in de weer, onder begeleiding van docent Luuk Korten.

Door Arjen Dieperink

De kruidentuin aan de Westerbleek bestaat al 27 jaar. Lise Roodbol is een van de vijftien vrijwilligers van de werkgroep die de tuin bijhoudt. Ze was er vrijdag bij, met haar man en enkele andere vrijwilligers. De werkgroep werkt onder auspiciën van het Historisch Genootschap.
Bij het Blekershuisje dat deel uitmaakt van het terrein hangt de vlag uit vanwege NLdoet. Luuk Korten, docent Mens & Maatschappij van het Zone College is bezig het groen tussen de stenen te verwijderen maar maakt even tijd voor een praatje. Op de vraag waarom leerlingen van zijn school in Borculo meedoen aan een aan een NLdoet-project in Lochem antwoordt hij: “Wij hebben niet alleen kinderen uit Borculo. Er komen er ook uit Winterswijk en deze scholieren wonen in Lochem. Daarom leek het ons goed om hier een NLdoet-dag te houden “
"Het Zone College is een groene school maar men kan bij ons alle kanten op. Deze leerlingen doen nu het eerste jaar, daarna hebben zij een keuze om in de groentechniek, dieren of bijvoorbeeld creativiteit verder te gaan leren”, legt Korten uit. Hij kijkt om zich heen en ziet Dana, Tom, Valeria en Roan druk bezig. De een is de paden opnieuw aan het instrooien om ze begaanbaar te houden, de ander helpt met de composthoop terwijl de andere twee nog andere werkzaamheden doen.

Zeven keer
Het is niet voor het eerst dat het Zone College meedoet aan NLdoet in de kruidentuin. "Minimaal zeven keer zijn ze al hier geweest", weet Paul Roodbol, voorzitter van het Historisch Genootschap zich te herinneren. De samenwerking bestempelt hij als zeer prettig en de samenwerking met de leerlingen wordt door de aanwezige vrijwilligers bijzonder gewaardeerd.
In het Blekershuisje worden broodjes, koffie en thee klaargezet voor de lunch. De 12-jarige Valeria Nieuwenhuis schuift even aan. De Zone-leerling heeft naar eigen zeggen best groene vingers. "Ik vind het een leuke plek om hier met plezier bezig te zijn. Je ontmoet nieuwe mensen." Thuis heeft ze geen tuin, wel kweekt ze kruiden in een potje op het aanrecht. “Mijn moeder kan erg goed koken en kan de kruiden wel gebruiken”, vertelt zij met trots. Zelf wil ze later iets met dieren gaan doen, of tekenen of schilderen. Daar is ze nog niet helemaal uit.
Haar medeleerling Roan Lans vindt het wel mooi om nu zo dicht bij huis bezig te zijn. Op de vraag of hij zijn toekomst ziet in de groentechniek, is zijn antwoord duidelijk “Nee, ik wil schoenmaker worden, net als mijn vader”.


www.hglochem.nl
www.zonecollege.nl