Clubgebouw RTC De Stofwolk. Foto: Rob Stevens
Clubgebouw RTC De Stofwolk. Foto: Rob Stevens

Kwijtschelding OZB-belasting voor sport en cultuur

Maatschappij Borculo Eibergen Neede Ruurlo

Kwijtschelding OZB-belasting voor clubs en instellingen binnen sport en cultuur

BERKELLAND - Betsy Wormgoor en Arjen van Gijssel zijn de twee Berkellandse wethouders voor respectievelijk cultuur en sport. Gezamenlijk kondigen ze dinsdag tijdens de persconferentie aan dat sportverenigingen, zwembaden, muziekverenigingen en musea financieel een steuntje in de rug krijgen. Deze worden namelijk gecompenseerd voor betaalde onroerendezaakbelasting (OZB).

Arjen van Gijssel: “Het gaat om zo’n honderd sport- en cultuurverenigingen, waarvan ongeveer zestig in de sport- en twintig in de cultuursector. Die hebben vaak te maken hebben met hoge energiekosten en een afname van inkomsten.”
Onder de regeling vallen de instellingen met een eigen accommodatie. Voor 2022 en 2023 is 300.000 euro beschikbaar om deze volledig te compenseren voor de Onroerendezaakbelasting (OZB). Iedereen die er voor in aanmerking komt krijgt medio april vanzelf een brief van de gemeente en hoeft dus niets te doen. Op de gemeentelijke website staat een overzicht van de instanties die in beeld zijn bij de gemeente voor deze tegemoetkoming. Staat een instelling niet op deze lijst maar komt die er volgens eigen inzicht wel voor in aanmerking? Dan is de subsidie vanaf medio april ook digitaal aan te vragen via de website van de gemeente.
De subsidie wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2023 uitgekeerd. Momenteel is er een beleidsvisie op sport- en bewegen in ontwikkeling. Als die klaar is wordt bekeken welk vervolg de subsidie krijgt.