Marc Gudden, Eline en Anouk Hulshof (v.l.n.r.) zochten zaterdag in de sneeuw naar zwerfvuil. Foto: Jan Hendriksen

Marc Gudden, Eline en Anouk Hulshof (v.l.n.r.) zochten zaterdag in de sneeuw naar zwerfvuil. Foto: Jan Hendriksen

Steeds meer individuele en ‘stille’ zwerfvuilruimers

Maatschappij Ruurlo

Niet iedereen wacht de jaarlijkse schoonmaakdag af

Door Jan Hendriksen

RUURLO - De sneeuw bemoeilijkte zaterdag de zoektocht naar zwerfafval van de Werkgroep Ruurlo Schoon. Mede daardoor haakten zaterdagmorgen op de jaarlijkse actiedag leden van Wildbeheer Eenheid Ruurlo en vrijwilligers van De Heikamp al in een vroeg stadium af. Een actiedag die uiteindelijk een gering aantal ‘ruimers’ op de been bracht: welgeteld twintig. Maar er is ook goed nieuws: er lag minder afval en ook ruimen veel mensen al individueel rommel op, buiten de actiedag om.

Zeventien van de twintig ruimers van zaterdag struinden buurtschap ‘t Gotinkveld af. Al sinds de eerste editie van de actiedag aan het begin van deze eeuw zijn de buurtbewoners jaarlijks actief in hun eigen woonomgeving. Zo ook zaterdag weer. Vol enthousiasme speurde men in groepjes naar afval in de bermen van de wegen in ‘t Gotinkveld inclusief de berm van de Barchemseweg.
Gewapend met grijpers en plastic zakken waarin de rommel werd verzameld zoeken Marc Gudden, Anouk Hulshof en Eline Hulshof (9) minutieus in de bermen van de Barchemseweg. “De sneeuw belemmert de zoektocht. Maar er ligt ook beduidend minder dan in voorgaande jaren. En dat is positief”, zo laat Gudden weten. Het drietal werkt door tot aan de bebouwde kom. Anouk merkt op dat rond de ‘blikvanger’ nogal wat rommel ligt die door het grofmazige gaas is gevallen. “Dit in tegenstelling tot die in Barchem”, zo is haar opgevallen. Hoe dat komt? “Omdat de blikvangers in de gemeente Lochem veel fijnmaziger zijn uitgevoerd dan die van de gemeente Berkelland.”

Appgroep
Intussen zijn Henk Boland en Jan Schreuder op het Kerkplein teruggekeerd van hun rondgang rond Kasteel Huize Ruurlo en meldt zich rond elf uur Stephan Pillen nog. Pillen is lid van de appgroep van HelemaalGroen en ruimt in zijn eentje op gezette tijden de rommel rond de Groenloseweg op. En eenmaal per jaar struint hij ook de Ruurlose bedrijventerreinen De Schansekamp, De Venterkamp en De Vente af. Als ‘extraatje’ zal Pillen in de komende weken deze drie terreinen nog eens extra ‘langslopen’ in aanloop naar de Bedrijvendag die 1 april op deze drie bedrijfsterreinen plaatsvindt.

Idee
Stephan Pillen constateert dat de animo voor collectief afval ruimen inderdaad minder wordt, maar dat het individueel steeds populairder wordt. “Zelf merk dit ook op mijn werk in Winterswijk. Ik heb twee jaar op een zaterdag met al het personeel een rondje gelopen. Het laatste jaar (ook in verband met corona) was de animo minimaal. De meeste mensen willen hun vrije zaterdag behouden”, aldus Pillen. In overleg met zijn werkgever Colubris Cleantech heeft hij toen het idee geopperd om iedereen die ‘s middags tijdens de pauze een rondje wandelt een vuilniszak en grijper mee te geven. “Dit deden wij de gehele week in september voor de World Clean Up Day. Het was een groot succes in Winterswijk en het bleef niet onopgemerkt bij andere bedrijven. Collega’s kregen appjes en vragen of ze soms een andere baan hadden! Misschien is dit ook een idee voor Ruurlo voor bijvoorbeeld Bronkhorst High Tech of andere bedrijven op de Ruurlose bedrijventerreinen?”

Gedrag
Nu er inderdaad steeds meer stille en individuele zwerfvuilruimers zijn vraagt de Werkgroep Ruurlo Schoon zich af of men een dergelijke actiedag als zaterdag in de toekomst moet blijven organiseren. Stieny Miedema van de Werkgroep Ruurlo Schoon: “We gaan als werkgroep voor een schoon dorp met een leefomgeving zonder zwerfafval voor alle bewoners en de vele bezoekers aan Ruurlo. En dat lukt ons steeds beter. Een omgeving zonder zwerfafval heeft een invloed op het gedrag van de bewoners. Men gaat zich anders gedragen en er wordt minder makkelijk zwerfvuil weggegooid in de natuur en op straat. Zwerfafval is vervuilend en bedreigend voor de natuur en in de loop van de jaren is gebleken dat we door onze actiedag een bewustwording teweeg hebben gebracht bij de mensen. En misschien is onze werkgroep dan ook wel overbodig. Maar dat moeten we nog maar eens goed bezien. Feit is ook dat onze werkgroep nog slechts een zeer gering aantal leden telt en dat de groep de laatste jaren niet is aangevuld.”