Berkelland gaat een lintje invoeren voor jeugd van negen tot zeventien jaar. Foto: PR
Berkelland gaat een lintje invoeren voor jeugd van negen tot zeventien jaar. Foto: PR

Berkelland voert jeugdlintje in

Maatschappij Borculo Eibergen Neede Ruurlo

BERKELLAND - Lintjesdag is natuurlijk bij iedereen wel bekend. De onderscheidingen worden dan meestal uitgereikt aan volwassenen die goede dingen doen voor de maatschappij. Maar het zijn niet langer alleen ouderen die gedecoreerd worden omdat ze zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Met het Berkellands Jeugdlintje kunnen jongeren in de leeftijdscategorie van negen tot zeventien jaar nu ook die eer toebedeeld krijgen.

Door Rob Stevens

Burgemeester Joost van Oostrum meldt dat er momenteel wordt gewerkt aan het ontwerp voor de erepenning die bij het Berkellands Jeugdlintje hoort, samen met de oorkonde. Iedereen vanaf 18 jaar kan tot uiterlijk 26 december met een voorstelformulier een kandidaat voordragen.

De toekenning van het Berkellands Jeugdlintje doet het college. Deze wordt daarbij geadviseerd door een jury. De jury bestaat uit vijf personen die affiniteit hebben met de doelgroep.

De burgemeester reikt de versierselen uit. De uitreiking zal op een vaste dag op of rond Koningsdag zijn. Of dat dit jaar al gehaald wordt, is nog onduidelijk volgens burgemeester Joost van Oostrum. Daarvoor is het kort dag. Het tijdstip van uitreiking, welk dagdeel, is afhankelijk hoe druk het is op Koningsdag met volwassenen die een lintje krijgen. En ook of Koningsdag dat jaar al dan niet in de meivakantie valt. Van Oostrum: “De gemeente wil natuurlijk niet de dag dat we iemand in het zonnetje zetten voor zijn of haar goede gedrag, tegelijkertijd aanzetten tot schoolverzuim die dag.

De formele tekst op grond waarvan iemand in aanmerking komt voor een Berkellands Jeugdlintje luidt als volgt: “Het jeugdlintje is voor een jongere of een groep jongeren die zich op een uitzonderlijke manier inzet voor de samenleving. En hierdoor een voorbeeld is voor anderen. Het Berkellands Jeugdlintje wordt verleend aan kinderen en jongeren tot 18 jaar die zich buitengewoon en langdurig (minimaal 1 jaar en gaat nog door) vrijwillig inzetten voor (een) ander(en) of een vereniging, instantie, buurthuis en/of een bijzondere prestatie leveren of een goed initiatief hebben genomen en daardoor een voorbeeldfunctie voor anderen vervullen, in de gemeente Berkelland wonen en van onbesproken gedrag zijn.”