Vrouwe Wijsheid

In de samenleving kom je het verst, als je een witte man bent. Ik denk aan het boekje van Joris Luijendijk die zeven kenmerken (‘vinkjes’) noemt, waarmee je nog steeds meer kansen hebt om b.v. een goede baan te krijgen. Naast wit en man telt o.a. mee, of je ouders geleerd hebben, er financieel geen zorgen zijn. Een goede opleiding is ook belangrijk.

In de besturen van bedrijven en op de universiteiten zijn mannen nog steeds oververtegenwoordigd. Daarom zijn er wettelijk quota verplicht, hoeveel vrouwen er in besturen moeten zitten of hoogleraar zijn.

Ook in de kerken zijn mannen in leidende functies in de meerderheid, zeker de pastors en priesters (hoewel dat in de PKN wel snel verandert!). Wereldwijd is de kerk een mannenzaak! Het merkwaardige is wel, dat meestal meer vrouwen naar de kerk gaan of vrijwilliger zijn!

Ons beeld van God is ook mannelijk; HIJ wordt vaak ‘Vader’ genoemd. We roepen HEM meestal aan met: Heer, God.

Maar laten we ons verrassen door de bijbel! In gedeeltes die niet zo vaak gelezen worden, horen we van Vrouwe Wijsheid, die als eerste geschapen is, nog voor de wereld en de mensen en dieren, planten en bomen er waren! Zij is de Wijsheid van God; waarschijnlijk is zij in de oertijd een zelfstandige Godin geweest naast God.

Zij, Wijsheid, is vooral verbonden met de aarde, een goed samenleven, inspiratie om wijs om te gaan met onze naasten (mensen, dieren planten, vissen, vogels, water, etc.). Wijsheid wijst ons nieuwe wegen, geeft lef om de gebaande paden te verlaten, te zoeken naar een goede toekomst. Me dunkt! Wijsheid is heel erg nodig in onze tijd om onze aarde weer leefbaar te maken en om in vrede met elkaar te leven!

Tenslotte een mooi gebed om wijsheid, dat ik vond en graag wil doorgeven:

‘Wijs wil ik zijn; mijn huis durven verlaten, weggaan van wat vertrouwd is en bekend, om U op het spoor te komen, uw weg, uw toekomst’

Wijs wil ik zijn; me niet te groot wanen om door de knieën te gaan, om daarmee U te kunnen ontdekken, U te ontmoeten in wie klein is en kwetsbaar.

Wijs wil ik zijn; me niet laten regeren door angst voor wie kwaad wil, kunnen onderscheiden wat ware vreugde geeft, hoe mijn bestemming ruimte biedt aan ons allemaal.

Wijs wil ik zijn; niet terugdeinzen voor wie vreemd is, in mening, in kleding, telkens weer bedenken: wie is er nu eigenlijk bang voor wie?

Wijs wil ik zijn; uitersten kunnen overbruggen tussen oost en west, tussen kennis van de sterren en wijsheid uit de Schrift.

Wijs wil ik zijn; dat ik met knielen voor God in een kwetsbaar kind me opgericht weet.

Wijs wil ik zijn: en altijd blijven bewegen in de richting van het licht. Amen