Eetcafé Beltrum ontvangt een bijdrage uit het Berkellands Naoberfonds. Foto: PR

Eetcafé Beltrum ontvangt een bijdrage uit het Berkellands Naoberfonds. Foto: PR

Berkellands Naoberfonds komt meer in het nieuws

BORCULO - Het Berkellands Naoberfonds met ideeëndokter Johan Godschalk draait uitstekend. Sinds de start in september 2019 zijn er al 181 ideeën ingediend. Veelal betreft het kleine, lokale initiatieven, maar de waarde ervan zit in het feit dat ze de leefbaarheid en betrokkenheid binnen de gemeente vergroten. Om ook andere inwoners te inspireren om ideeën in te dienen, zal het Achterhoek Nieuws dit jaar maandelijks verslag doen van de gehonoreerde aanvragen. 

Door Rob Weeber 

Hij blijft bescheiden, maar het succes van het Naoberfonds Berkelland is voor een groot deel toe te schrijven aan de werkwijze van Johan Godschalk, die amenwerkt  met en ondersteund wordt door de adviescommissie. Zelf legt hij de bal liever bij de gemeente neer. “Ik vind het stoer van de gemeente dat ze destijds besloten hebben om een extern iemand in te schakelen voor de begeleiding van het Naoberfonds. Dat heeft zonder meer z’n weerslag op het succes van het Naoberfonds gehad. Door onze onafhankelijke werkwijze heeft de ideeënbrenger het gevoel dat hij meer gehoord wordt. De andere kant is ook dat de inwoner daardoor een positiever beeld over de instelling gemeente krijgt.”
Onlangs besloot de gemeente om het contract met Godschalk te verlengen en daarmee het Naoberfonds voort te zetten tot en met 2026. Adviescommissielid Margon Müller is net zoals Godschalk zeer te spreken over dit besluit en roemt de gemeente om haar opstelling. “Het bewust uit handen geven van het gehele, laagdrempelige traject van aanvraag tot uiteindelijk wel of geen honorering heeft ertoe geleid dat de ideeën van de inwoners zelf blijven, gewone mensen die van alles doen voor hun medeburgers. Door deze verlenging kunnen er weer nieuwe kleinschalige initiatieven ontstaan die Berkelland leefbaarder maken.”

Contact bedrijfsleven
Een belangrijke ambassadeur voor het Naoberfonds is burgemeester Joost van Oostrum. Door zijn verschijning op tal van plekken heeft hij de kans om het Naoberfonds in de schijnwerpers te zetten. Een van zijn uitspraken over het fonds is: ‘Het Naoberfonds is van inwoners en voor inwoners. Juist door deze insteek wordt onze gemeente mooier!’ Müller hoopt dan ook dat hij de bekendheid van het fonds kan vergroten. Iedere inwoner van Berkelland moet volgens haar het fonds leren kennen, weten waar het voor is en eenvoudig kunnen vinden.
Naast de inzet van Van Oostrum zijn er ook andere initiatieven ontwikkeld voor de promotie van het Naoberfonds. Zo is er verbinding gelegd met het Platform Vrijwilligers Berkelland en het bedrijfsleven, de Bedrijvenkring Berkelland. “Niet ieder initiatief wordt beloond, maar dat wil niet zeggen dat het een slecht initiatief is. Door het contact met het platform en het bedrijfsleven kunnen we de betreffende indiener toch verder helpen. Het is een extra stap die we doen”, aldus Godschalk.

Regie
Juist die extra stap zegt veel over de manier waarop Godschalk te werk gaat met het rijp maken van een idee voor een subsidieaanvraag. Müller is daar heel duidelijk over. “Johan neemt het betreffende idee niet over. De initiatiefnemer blijft daardoor de eigenaar van het idee en houdt ook zelf de regie over het tijdspad. Door Johans hulp worden de ingediende aanvragen wel kansrijker bij de beoordeling ervan. Dat is ook belangrijk omdat de meeste indieners van een idee geen ervaren ‘subsidietijgers’ zijn.”
Godschalk zelf onderschrijft die neutrale houding. “Ik ben iemand van buiten de gemeente en hoef nergens wat van te vinden. Mijn focus ligt alleen op het Naoberfonds. Ik heb een oprechte interesse in mensen, ben leergierig en betrokken en wil mijn kennis en netwerk graag inzetten om hen verder te helpen. Ik ken iedereen die op het spreekuur is geweest, maar iedereen kent elkaar vaak niet. Zo creëer ik verbinding. De grote kracht van het Naoberfonds is de mond-tot-mondreclame. Het is verder een warm, verbindend initiatief dat erkenning en waardering schept. Het Naoberfonds is een soort mini-samenleving geworden, een gemeenschap van Naobers waarbij de initiatieven van de inwoners centraal staan. Sinds de start zijn 181 initiatieven aangereikt. Vakanties en coronaperiode meegerekend, zijn er dat gemiddeld zestig per jaar. Dat is een geweldig succes.”

‘Het
Naoberfonds is
van inwoners,
voor inwoners'

In de loop van het voorjaar organiseren het Naoberfonds, Platform Vrijwilligers Berkelland en de Bedrijvenkring Berkelland samen een avond voor alle betrokkenen en geïnteresseerden. Daar worden ook alle bestaande fondsen uit de gemeente uitgenodigd. “Op deze manier kan men met en van elkaar leren. Faciliteren en aan de gang houden, met daarbij een verbindende rol voor het Naoberfonds.”
Vanaf februari zal het Achterhoek Nieuws maandelijks verslag doen van de gehonoreerde initiatieven.

De drijvende krachten achter het Eetcafé Beltrum, een van de recent gehonoreerde initiatieven. Foto: Tom Krooshof