Berkelland scoort hoog op lijst slachtoffers cybercrime

BERKELLAND - Het afgelopen half jaar werden in Gelderland 0,5 procent minder cybercrime-meldingen gedaan dan dezelfde periode een jaar eerder. Dit is opvallend, want op landelijk niveau vonden juist meer digitale misdrijven plaats, waar phishing, hacking en WhatsApp-fraude voorbeelden van zijn. In Scherpenzeel was de kans op cybercrime het hoogst. Berkelland volgt op de tweede plaats. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van de meest recente politiecijfers.

In de gemeente Scherpenzeel werden afgelopen half jaar relatief gezien de meeste meldingen van cybercrime gedaan: 11,1 per 10.000 inwoners. Landelijk lag dit aantal enkel hoger in het Drentse Aa en Hunze (78) en het Noord-Hollandse Alkmaar (27,3). In gemeente Berkelland kwam als nummer twee op de lijst, met 8,2 per 10.000 inwoners. Daarna volgden Harderwijk (7,2 per 10.000 inwoners); Heumen (6,7 per 10.000 inwoners); Nijkerk (6,3 per 10.000 inwoners). Doetinchem staat onderaan de lijst, met respectievelijk 2,2 aangiftes van online criminaliteit per 10.000 inwoners.

906 meldingenVan mei tot en met oktober dit jaar, werden in Gelderland 906 meldingen gedaan van cybercrime. Een lichte daling van 0,5 procent vergeleken met dezelfde periode in 2021: toen waren er 911 meldingen.

In zes provincies was juist een stijging te zien in het aantal digitale misdrijven. In Limburg (+75,8%) was de toename het sterkst, gevolgd door Zuid-Holland (+53,1%) en Friesland (+37,9%).

David Janssen, VPNGids.nl: “Cybercrime wordt een steeds groter probleem. Dit valt natuurlijk te verklaren: we doen tegenwoordig steeds meer online. Shoppen, beleggen, communiceren en nog belangrijker: betalen. En waar geld te halen valt, volgen criminelen… Wees dus alert, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht waar je misschien wel online aankopen voor doet.”