Het team van Lefers Advocaten in Eibergen. Foto: PR
Het team van Lefers Advocaten in Eibergen. Foto: PR

Verlies aan verdienvermogen bij zelfstandigen

‘Schakel altijd een letselschade advocaat in’

EIBERGEN - Wat gebeurt er als je, na bijvoorbeeld een ongeval, niet meer kunt werken? In het geval van ondernemers is dat een ingewikkeld verhaal. Jan Lefers, letselschade advocaat bij Lefers Advocaten, deelt een verhaal uit de praktijk:

“Het gaat om een man en vrouw die samen, in een VOF, eigenaar zijn van een ijssalon. Hij bereidt het ijs, zij doet de verkoop en stuurt het personeel aan. De zaak loopt goed en ze hebben een behoorlijk inkomen. De vrouw krijgt een ongeval en kan haar werk niet meer doen. De verzekeraar kijkt wat het verlies aan verdienvermogen is. Normaliter is dat de helft van de bruto winst. Bij een ondernemerskoppel is het echter anders; de ene partner mag het verliesdeel van de ander overnemen. De verzekeraar moet dan tot het totale bedrag compenseren.”

Snel schakelen
"Een ingewikkelde berekening maar wél noodzakelijk", zo zegt Lefers. “Als je het niet goed laat berekenen, dan doe je het slachtoffer tekort. Bij mensen in loondienst is het eenvoudiger; de werkgever betaalt het eerste jaar 100% van het salaris door, in het tweede jaar wordt dat meestal 70% en daarna, bij blijvende arbeidsongeschiktheid, komt de werknemer in de WIA. Bij ondernemers is dat heel anders; een bedrijf is binnen drie maanden vaak technisch failliet als de inkomsten wegvallen. Zeker bij kleine ondernemers met weinig reserve is het zaak om snel te schakelen. Als je zelfstandige bent, en er overkomt je een ongeluk, ga dan zo snel mogelijk op zoek naar een goede belangenbehartiger. Iemand die tijd voor je vrijmaakt en met je meekijkt. Wij weten precies waar ondernemers in zo’n geval tegenaan lopen.”

Een ander voorbeeld is dat van een zelfstandig vrachtwagenchauffeur. Hij werkt alleen en heeft een leasecontract voor zijn vrachtwagen. De chauffeur breekt een been en kan niet meer werken. De vaste lasten, waaronder het leasecontract, lopen gewoon door, maar het inkomen stopt. Jan Lefers wijst op het volgende: "Het is belangrijk om direct hulp in te schakelen. De schade kun je namelijk het beste beperken door er vanaf het begin vol op te zitten. Neem de moeite om eens goed te informeren bij bijvoorbeeld je accountant en ga in gesprek met deskundigen. Druk zetten bij een verzekeraar als het niet goed of niet snel genoeg loopt, is heel belangrijk. Dat kan een letselschadeadvocaat als geen ander. Als een letsel langer duurt dan drie maanden is een verzekeraar in principe ook verplicht het slachtoffer te wijzen op de mogelijkheid van het inschakelen van een belangenbehartiger op kosten van de verzekeraar. Dat wordt helaas lang niet altijd gedaan.”

Meer weten over de afhandeling van letselschade bij een ondernemer of particulier? De mensen van Lefers Advocaten kunnen er alles over vertellen. Een eerste gesprek met een letselschade advocaat is altijd vrijblijvend en gratis.


Kiefteweg 84, 7151 NS Eibergen

Telefoon: 0545 725 925

www.lefers-advocaten.nl