Kinderen spelen op het nieuwe klimstoestel in Kruidenhof te Mallum. Foto: PR
Kinderen spelen op het nieuwe klimstoestel in Kruidenhof te Mallum. Foto: PR

Kruidenhof Eibergen genomineerd voor Gelderse prijs

EIBERGEN - Kruidenhof te Mallum in Eibergen is genomineerd voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit (GPRK). Daarmee maakt de tuin kans op tweemaal een bedrag van 10.000 euro, van de vakjury en van de publieksjury.

Het publiek kan tot en met 15 december stemmen op een van de vijftien genomineerden, verspreid over de gehele provincie. Kruidenhof-voorzitter Roel Heij is zeer in zijn nopjes met de nominatie. "Het bewijst, dat we met de grote renovatie die we dit jaar hebben afgerond op de goede weg zijn. Steeds meer mensen weten ons te vinden om te genieten van dit kleine paradijsje, te luisteren naar een concert of mee te doen aan een van de activiteiten. Met name ons jeugdprogramma heeft sindsdien een flinke groei doorgemaakt.”

Dat is onder andere te danken aan de creatieve activiteiten, die een educatief karakter hebben en zo kinderen op een speelse manier de natuur laten ontdekken. Maar ook het nieuwe, van boomstammen gebouwde klimtoestel annex uitkijktoren en de tot jeugdbieb omgebouwde voedersilo, beschilderd door de Eibergse kunstenares Janet Timmerije dragen daar aan bij.

Het bezoekerscentrum werd tijdens de renovatie verbouwd en verduurzaamd en kreeg een nieuwe, golvende overkapping met sedumdak, ontworpen door architect Rob Klein Goldewijk uit Eibergen. Evenals het kleine amfitheater, dat een doek voor schaduw en tegen regen kreeg, wordt de overkapping gebruikt voor concerten en andere culturele optredens.
De paden in de tuin werden met Achterhoeks padvast nog geschikter gemaakt voor rolstoelen en rollators en in de vijver verscheen een forse zonnewijzer, ontworpen door vrijwilliger en beeldhouwer Cees Hartgers.

In de beschrijving bij de nominatie zegt de provincie over de Kruidenhof: 'Enthousiast kiezen voor ‘community building', gemeenschap draagt zorg voor een fijne plek voor ontmoeten, spelen en leren.' "En dat klopt”, zegt Heij, "Onze vrijwilligers zijn niet alleen enthousiast, maar ook bijna onvermoeibaar in hun inzet. En dat brengen ze over op anderen, want ons aantal is inmiddels gestegen van 40 naar 60”, aldus Heij. "En we hebben nog meer plannen, daar zouden we het geld van de Gelderse prijs heel goed voor kunnen gebruiken.”

Stemmen op de Kruidenhof kan via  www.gelderland.nl/themas/omgevingsvisie/gprk2022/de-nominaties-gprk-2022.