Bert Smeenk met de aankondiging van de documentaire ‘Grensherinneringen’. Foto: Rob Weeber
Bert Smeenk met de aankondiging van de documentaire ‘Grensherinneringen’. Foto: Rob Weeber

Extra vertoning documentaire ‘Grensherinneringen‘

EIBERGEN - De in het voorjaar vertoonde documentaire ‘Grensherinneringen’ is opnieuw te zien. Eibergenaar Bert Smeenk, samen met videograaf Jahra Esser initiatiefnemer van de documentaire, kreeg naar eigen zeggen vele verzoeken van mensen die de vertoning in het voorjaar gemist hebben en besloot een extra voorstelling te organiseren.

Door Rob Weeber

De documentaire is een compilatie van interviews met mensen aan weerszijden van de grens die herinneringen aan de oorlog ophalen. “Onder de vlag van de Stichting ‘Ik vraag me af..’ zijn we in 2018 begonnen met het verzamelen van de verhalen en belevenissen”, licht Smeenk toe. “Dat waren indrukwekkende en soms ook moeilijke gesprekken waarbij ik gelukkig de hulp van Jahra heb gehad.” Na de première in 2020, werd de documentaire in april van dit jaar opnieuw vertoond. En nu dus komt er een derde keer. “Het geeft aan dat het onderwerp nog steeds erg leeft onder de mensen. Daar komt bij dat er steeds minder ooggetuigen van de oorlog zijn. Van de hoofdrolspelers in de documentaire is inmiddels de helft al overleden.”

'Oorlog is
mensenwerk,
duivelswerk'

Wat opvalt is dat ook in Duitsland de ‘gewone' man niet op oorlog zat te wachten. De Duitser Ter Huurne verwoordt het treffend in de documentaire met zijn uitspraak: ‘Oorlog, waarom? Wil God het? Nee, oorlog is mensenwerk, duivelswerk.' "Eigenlijk is de documentaire tijdloos”, vindt Smeenk. "Oorlog is van alle tijden en het is heel bijzonder dat we in West-Europa al meer dan 75 jaar zonder oorlog leven.”
‘Grensherinneringen' werd financieel mogelijk gemaakt door de Euregio en de provincie Gelderland. De makers ontvingen voor hun werk zelfs de ‘People-to-People-Euregio-prijs'. De nieuwe vertoning van ‘Grensherinneringen' is op vrijdagavond 9 december om 20.00 uur in Dorpshuis de Huve, Grotestraat 52, Eibergen. Inloop is om 19.30 uur. Kaarten kosten 5 euro per stuk. Reserveren kan ook, via info@stichtingikvraagmeaf.nl.