Bettine Vriesekoop tijdens de OldStars tafeltennisclinic bij VIOS in Beltrum. Foto: Rob Weeber
Bettine Vriesekoop tijdens de OldStars tafeltennisclinic bij VIOS in Beltrum. Foto: Rob Weeber

Bettine Vriesekoop bij OldStars VIOS Beltrum

BELTRUM – OldStars is een beweegprogramma, georganiseerd door het Nationale Ouderenfonds in samenwerking met de diverse sportbonden en lokale verenigingen. Doel is de sportparticipatie onder 55-plussers te stimuleren en zo bij te dragen aan een betere leefstijl en een sociale verbinding binnen de doelgroep. Zo kreeg tafeltennisvereniging VIOS oud-Europees Kampioen Bettine Vriesekoop op bezoek.

Door Rob Weeber

Het is al jaren ‘stil’ rondom het vaderlandse tafeltennis. Dat wil niet zeggen dat er niet getafeltennist wordt. Integendeel, de NTTB (Nederlandse Tafeltennisbond) meldt zelfs weer een stijging van haar ledenaantal na de coronacrisis. Maar wat ontbreekt zijn aansprekende boegbeelden, zoals lang gelden Bettine Vriesekoop. Zij vierde haar grootste successen in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Naar haar komst in Beltrum werd dan ook door zowel leden als geïnteresseerden erg uitgekeken.

40 jaar verliefd
op het
spelletje


Vriesekoop (1961) begon al op 11-jarige leeftijd met tafeltennis, ‘geheel onverwacht’, zoals ze zelf uitlegt. “Wij waren na de dood van mijn vader verhuisd en ik wilde met de kinderen in de buurt kennismaken. Die voetbalden altijd bij de dijk, maar al snel bleek dat ze allemaal op tafeltennis zaten. Daarna speelde ik al snel iedere dag tafeltennis.” Door haar intrinsieke motivatie, grenzeloze ambitie en de bijna ‘Oost-Duitse’ drilbegeleiding van haar toenmalige coach Gerard Bakker presteerde ze het bijna onmogelijke voor een Nederlandse tafeltennisster. Ze werd onder meer veertien keer Nederlands Kampioen bij de dames, twee keer Europees Kampioen en won twee keer het Europese Top-12-toernooi.

'Met je kop
door de stront
gaan'


Voorafgaand aan de clinic gaf Vriesekoop een lezing over de keuzes die ze in haar leven had gemaakt. “Net zoals de Chinezen doen, visualiseerde ik mijn doelen. Ik zag mezelf als het ware al op het podium staan. Door die mindset heb ik bereikt wat ik mij voorstelde. Wereldkampioen ben ik daarentegen nooit geworden omdat ik die droom nooit gevisualiseerd had. Het winnen van een WK werd daardoor een soort glazen plafond. Ik had mijn droom groter moeten maken. Daarnaast had ik rolmodellen, die ik tot in den treure bestudeerde. Na het zien van hun wedstrijden oefende ik thuis voor de spiegel in het nadoen van de bewegingen.” Tafeltennis is zowel conditioneel als mentaal een zware sport volgens Vriesekoop. “Je moet met je kop door de stront gaan”, zegt ze, “en nooit opgeven. Topsport is meer dan iets leuk vinden.”

'Zo bouwt
de boom geen
wortels op'


Over de ontwikkeling van het huidige Nederlandse tafeltennis is ze enigszins sceptisch. "De jeugd zou best wat meer ambitie mogen hebben. Niemand kent de historie van de sport nog, zoals wie destijds de eerste topspinbal sloeg en ook de tijd van ‘handtekening jagen' is voorbij. Zo bouwt de boom geen wortels op. Je moet ook de wil hebben om je te blijven ontwikkelen, je bent er nooit. De sport en de concurrentie gaan door.” Een ding zullen we als Nederlander volgens haar nooit bereiken: wereldkampioen worden. Dat is (bijna) exclusief voorbehouden aan de Chinezen. "Er spelen daar zo'n 350 miljoen mensen tafeltennis, waarvan 20-30 miljoen op professioneel niveau en in competitieverband.”

VIOS, onder leiding van voorzitter Walter Rouwhorst, is een bescheiden tafeltennisclub met zo’n twintig leden op hogere leeftijd. Het 55-plustafeltennis kan dus een positieve impuls aan de vereniging geven. Voor de clinic met Vriesekoop hadden zich leden en niet-leden ingeschreven. Hun motivatie varieerde van ‘net verhuisd en op zoek naar sociale binding’ tot ‘ben net lid geworden en wil beter worden.’ Na een op tafeltennis toegespitste warming-up konden de aanwezigen aan de tafels aan slag.

Na de kick-off komt de vereniging vanaf 15 november iedere dinsdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur bijeen in sporthal De Sonders, Avesterweg 1A in Beltrum. Voor meer informatie kan men terecht bij Walter Rouwhorst, wrouwhorst@planet.nl.