Gedeelde smart…

Crisissen: corona in 2020, daarna bleek dat stikstof, klimaat, woningnood, asiel en energie nog harder op de deur bonkten. Mensen raken verdeeld, verdwaald, vergeten. Het gaat allang niet meer over of je boer, vluchteling, opvangouder, Groningen of woningzoekende bent. Het raakt iedereen en het raakt steeds meer onze bestaanszekerheid. En het daar over hebben, is, door individualisering, steeds vaker een zeldzaamheid. Problemen oplossen? Dat moet je zelf doen, het is JOUW probleem. Toch? 

Ik geloof erin dat we ons juist bij zorgen in ons leven open moeten opstellen naar anderen. Omdat gedeelde smart halve smart is en omdat twee meer weten dan een. 

In mijn pionierswerk wil ik bijdragen aan het creëren van een veilige plek om verhalen te delen met elkaar, om verbinding met elkaar te bevorderen en je open te stellen naar elkaar. 

In Ubuntu vind ik inspiratie: een filosofie uit het zuiden van Afrika die draait om delen en menselijkheid: je bent elkaar nodig om je leven vorm en zin te geven, “Ik ben omdat wij zijn”, is de vrije vertaling van het woord Ubuntu. Of anders gezegd: De mens is een mens door andere mensen. 

Naast het geloof dat ik heb in verbindingen tussen mensen, heb ik dat ook in de verbinding met het goddelijke. Voor de een is dat het gevoel, dat er ‘iets’ is. Voor de ander is het concreter, waar het God, Allah of Moeder Aarde wordt genoemd. Die ‘hogere’ lost de aardse crises niet op (zoals die Hij of Zij ook niet de veroorzaker er van is). Die kracht mag je echter aanroepen als je het zelf niet meer weet. Christenen noemen dat ‘bidden’. 

Ik geloof dat we biddend bezig zijn als we in verbinding met andere mensen onze angsten, hoop en vreugde uiten en dat het kracht geeft om door te gaan. Want die kracht, inspiratie, levensvreugde, is volgens mij deel van dat goddelijke dat leeft tussen de mensen en ons aan kan raken. 

Ik bid tot mijn God dat je je veilig voelt om zorgen te delen, dat je ze het hoofd kunt bieden en dat je hulp zoekt als je het niet meer ziet zitten. 

Voor wie wil reageren: info@leandergrooten.nl