Klezmer-trio ‘C tot de Derde’ in Borculose synagoge

Muziek Borculo

BORCULO - Klezmermuziek, joodse muziek in zijn puurste vorm. Dat maakt het vermaarde klezmertrio C tot de Derde in een muziekstijl die voortdurend in ontwikkeling is. Alles wat klezmer zo uniek maakt beheerst het trio tot in de finesses. De drang tot improviseren creëert een uniek geluid in traditionele melodieën. Uitstapjes naar aangrenzende genres als balkan en gipsy, jazz en klassieke muziek maken de optredens van het trio tot een unieke muzikale beleving.

C tot de Derde komt op zondag 9 oktober naar de synagoge van Borculo (Weverstraat 4). Het concert begint om 15 uur en de entree bedraagt 20 euro. Donateurs betalen € 17,50, incl. koffie/thee.
Carel den Hertog (viool), Coos Lettink (accordeon) en Caspar Terra (klarinet) zijn prettig behept met hun ontembare drang tot improviseren. Ze geven daarmee traditionele melodieën vaak bijzondere en onverwachte wendingen en creëren een uniek geluid. Al improviserend spelen ze niet alleen met elkaar, maar ook naar elkaar, door op speelse wijze elkaar muzikaal uit te dagen en te verleiden tot virtuositeit en lyrisch spel. Composities van Oost-Europees georiënteerde klassieke componisten als Bartók en Kodály worden afgewisseld met eigenzinnige vertolkingen van traditionele melodieën uit het onuitputtelijke klezmer- en Balkanrepertoire.
Hun muziek geeft uitdrukking aan zowel euforische vrolijkheid als intens verdriet, en leent zich zodoende voor dansen, maar ook voor dromen. Spelen doen ze overigens overal; verjaardagsfeesten en bruiloften, herdenkingsbijeenkomsten en begrafenissen, theaters, kerken, festivals, in rokerige cafés en straten over de hele wereld.

Een lach en een traan
De Jiddische benaming ‘klezmer vindt zijn oorsprong in twee oud-hebreeuwse woorden: ‘kley’ (instrument) en ‘zemer’ (musiceren). De klezmermuzikanten of klezmorim speelden vooral op bruiloften. Hier werd veel dansmuziek gespeeld. Typerend in de meeste klezmer is de combinatie van een lach en een traan; vaak vrolijke muziek die bij nadere beschouwing toch in een (gewijzigde) mineurtoonladder blijkt te staan.
De meeste teksten zoals die in klezmermuziek worden gezongen komen uit het jiddisch. Van oudsher werden vooral snaarinstrumenten zoals de viool gebruikt, met als begeleiding de contrabas. Later komt daar vooral de klarinet als melodie-instrument bij. Accordeon en piano vullen vaak de begeleiding in, soms aangevuld met drums.
Voor inschrijven en meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie de website.


activiteiten.synagogeborculo.nl