Ria Steging verwelkomt de buurtbewoners bij de Boekenboom die tien jaar geleden op haar initiatief tot stand kwam. Foto's: Wilma Arink

Ria Steging verwelkomt de buurtbewoners bij de Boekenboom die tien jaar geleden op haar initiatief tot stand kwam. Foto's: Wilma Arink

Buurtbewoners De Bruil vieren Burendag rondom Boekenboom

Maatschappij

RUURLO - Buurtbewoners van buurtschap De Bruil en omstreken vierden afgelopen zondag op de hoek van de Vorsterkampweg en Batsdijk hun jaarlijkse ‘Burendag’ rondom de Boekenboom die tien jaar geleden het daglicht zag, op initiatief van Ria Steging.

Door Jan Hendriksen

“Wat fijn om met zoveel mensen vandaag bij de Boekenboom te zijn. En wat fijn dat alles weer kan en mag”, zo verwelkomde Ria Steging de buurtbewoners die rondom de boom zaten nadat ze eerst op het erf van de familie Smak/Steging van een lekker ontbijt hadden genoten. Ria Steging ging even terug naar tien jaar geleden toen tijdens de Burendag de boom officieel onthuld werd. Ze is trots dat de Boekenboom na tien jaar nog springlevend is.
“In 2011 was ik in Berlijn en ik zag daar een boekenboom. Drie stammetjes op het trottoir met plastic flapjes waarachter de boeken zaten. Wat een mooie verrassing en wat leuk dat je op deze manier boeken kon delen. De boeken die erin lagen waren wel erg oud en niet mooi en deze boeken kon je pakken en op een andere plek weer neerleggen. Maar het idee liet me niet los. Hoe mooi zou het zijn als de boeken bij de boom zouden blijven (dus niet ruilen of meenemen maar lenen) en dat er een boom van Landgoed Ruurlo zou komen? Ook had ik bedacht dat René Bruns uit Laren daar vast iets fantastisch van zou kunnen maken. Via allerlei fondsen hebben we 5500 euro gekregen. Ik ben nog steeds trots op het bestuur van de buurtvereniging van toen. Want zonder dat bestuur was die boom er niet gekomen. Maar ook de buurt heeft de boom gemaakt tot wat die is. Elke keer ben ik weer blij verrast door alle mooie boeken die in de boom liggen.”

Eerste boek
Het eerste boek dat tien jaar geleden werd geschonken kwam van Bernard van Delft: Robinson Crusoe. Tot een maand geleden werd het nooit uitgeleend, maar nu heeft toch iemand het eindelijk meegenomen. Aan de Burendag rondom de boom werd zondag medewerking verleend door Annemarie Onstenk uit Hengelo die de bezoekers voorlas in het Achterhoeks dialect, zangeres Rita Roekevisch uit Hengelo en Ineke Holtslag uit Laren die als ‘Oma Berendientje’ voorlas aan de kinderen. Na afloop van de voorstellingen werd er evenals tien jaar geleden geproost op de ‘Bruilse Boekenboom’.

De belangstelling voor Burendag  was groot.