Burgemeester Joost van Oostrum speldt de versierselen bij Aaltje Megelink op. Foto's Jan Hendriksen

Burgemeester Joost van Oostrum speldt de versierselen bij Aaltje Megelink op. Foto's Jan Hendriksen

Aaltje Megelink benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Algemeen Ruurlo

Al bijna veertig jaar actief voor Ruurlose samenleving

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Ze was totaal overrompeld. Nietsvermoedend was Aaltje Megelink (75) na een avondje Veldhoeks Toneel zaterdag met haar man Arend al vroeg in de middag naar het Ruurlose Kulturhus afgereisd. Daar stond immers een gezellige middag van de Zonnebloem Ruurlo op het programma. Maar voor Aaltje werd de middag nog eens extra gezellig: ze kreeg namelijk een Koninklijke onderscheiding.

Er zouden zaterdagmiddag vijf ‘Hartenwensen’ in vervulling gaan tijdens de Hartenwensdag. Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland zou de officiële trekking daarvan verrichten. En dat deed hij ook. Maar eigenlijk was Van Oostrum voor Aaltje Megelink-Nijland gekomen. Koning Willem-Alexander had haar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en de burgemeester mocht haar het bijbehorende lintje opspelden. In het bijzijn van alle vertrouwde gezichten van vrijwilligers en gasten van de Zonnebloem Ruurlo met wie ze al jaren optrekt. Tot Aaltjes verrassing waren ook al haar familieleden opgetrommeld om bij deze bijzondere feestelijke uitreiking aanwezig te zijn. Dat liet haar niet onberoerd.

Zonnebloem
Aaltje Megelink is bijna veertig jaar actief voor de Ruurlose samenleving Zij begon haar actieve vrijwilligersperiode in 1979 als ouderling-kerkvoogd bij de voormalige Hervormde Gemeente Ruurlo, een functie die ze tot 1995 vervulde. Sindsdien is ze actief voor de Zonnebloem afdeling Ruurlo in diverse functies. Zo was Aaltje vanaf die periode tot op heden algemeen vrijwilliger, was ze van 2001 tot 2012 bestuurslid voor de werkgroep Activiteiten, sinds 2007 lid van de werkgroep Bezoekwerk en de werkgroep Wel en Wee en vanaf 2013 tot op heden lid van de werkgroep Activiteiten waarbij ze regelmatig voor kleinere en grote activiteiten als gastvrouw in haar eigen woonomgeving optreedt zoals de jaarlijkse picknick.
“En dan worden de de plaatjes cake flink dik gesneden en de krentewegge met een dikke laag boter besmeerd. Want Aaltje, zo heb ik begrepen houdt van goed eten”, zo verklaarde Joost van Oostum tijdens de uitreiking van de onderscheiding. Verder was de Ruurlose van 2011 tot 2019 gastvrouw bij Verzorgingshuis/Woonzorglocatie De Bundeling en van 1979 tot 1989 lid van het schoolbestuur van de christelijke basisschool in Veldhoek.

Ordereglement
“Haar inzet was en is van bijzondere waarde. De inzet van mevrouw Megelink-Nijland op het terrein van ouderenzorg en religieus leven beantwoordt aan het criterium uit het Ordereglement: ‘Iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd’. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van haar activiteiten ontvangt mevrouw Megelink-Nijland daarom de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau”, zo verklaarde Van Oostrum officieel tijdens de uitreiking.

Allerbeste
Voorzitter Koos Luurs van de Zonnebloem Ruurlo en voorzitter Vincent Elferink van de Regio Oost-Achterhoek roemden ook de inzet van Aaltje Megelink voor de Zonnebloem. “Vrijwilligers als Aaltje zijn de allerbeste. Deze onderscheiding heeft ze dan ook dik verdiend. We mogen trots op haar zijn.”

Voor Arend Megelink was er een bos bloemen.