Willem en Hannie Nieuwenhuis namen respectievelijk voor de vijftiende en veertiende keer deel aan de vierdaagse. Foto: Gradus Derksen

Willem en Hannie Nieuwenhuis namen respectievelijk voor de vijftiende en veertiende keer deel aan de vierdaagse. Foto: Gradus Derksen

'Wat n feest om dit weer met elkaar te mogen beleven'

Barchemse wandel-vierdaagse weer als vanouds

Door Jan Hendriksen en Christie Bakker

BARCHEM – Voor velen was het weer als vanouds en een feest om dit weer met elkaar te mogen beleven. En toch was het drie jaar (1089 dagen) geleden dat de laatste wandeldag had plaatsgevonden. De Barchemse4Daagse van 2022 is inmiddels ‘afgelopen’. Aan het begin van de eerste wandeldag, donderdag 30 juni stond de teller op 1027 wandelaars. Van hen hebben 862 deelnemers alle vier dagen reglementair uitgelopen en ontvingen ze zondag een blijvende herinnering: zeven wandelaars voor de vijftig kilometer, 37 voor de veertig, 158 voor de dertig, 489 voor de twintig en 171 wandelaars hebben vier maal de finish voor de vijftien kilometer bereikt. Het aantal wandelaars uit Barchem was 62, uit Ruurlo namen 59 wandelaars deel en uit Borculo 54. De gemeente Berkelland was vertegenwoordigd door in totaal 150 deelnemers en de gemeente Lochem door 197 wandelaars.  

De Barchemse4Daagse is één van de weinige Nederlandse wandelvierdaagsen waarbij het al vijftien edities gaat om de prestatie om vier dagen uit te lopen én waarbij de wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van vijftig kilometer ondanks dat de deelname aan deze afstand veelal gering is. Aan al die vijftien edities heeft Willem Nieuwenhuis (65) uit Vorden deelgenomen. Tijdens de allereerste editie in 2006 trok hij de ‘stoute’ wandelschoenen aan. “Doe eens gek”, was zijn gedachte. Nieuwenhuis schreef zich met een collega in voor de vierdaagse en koos direct voor de maximale lengte van vijftig kilometer! Een uitdaging vanjewelste waar hij nu zestien jaar later nog met de nodige ‘gruwel’ aan terugdenkt. “Het werd een slijtageslag die ik nooit zal vergeten. Mijn benen waren rauw als een biefstuk en verschillende teennagels waren afgebroken. Ik was op de slotdag vijf minuten voor sluitingstijd binnen. Iedereen was al vertrokken bij dorpshuis ‘t Onderschoer. Mijn vrouw Hannie heeft de auto pal voor de ingang van ‘t Onderschoer geparkeerd zodat ik strompelend de auto in kon. Nooit weer, was toen de gedachte. Maar een jaar later ben ik met mijn vrouw van start gegaan over de afstand van de twintig kilometer. En nadien hebben we gezamenlijk nooit op deze afstand een vierdaagse overgeslagen. Inmiddels ben ik al een groot aantal jaren bestuurslid van de Barchemse wandelsportvereniging DOS. Tijdens de winterwandelingen verzorgen we met een aantal andere vrijwilligers de catering bij de tussenstops tijdens de wandelingen uit de serie van de Winter5maandse. En een leuke bijkomstigheid: we stonden dit jaar tot verrassing op de voorpagina van de Barchemse Wandelkrant”, zo vertelt Nieuwenhuis terwijl hij zondagmorgen van een lekker stuk appelgebak geniet.  

‘Doorlopers’
De eerste wandeldag, donderdag 30 juni, was een warme maar mooie wandeldag die richting Vorden en Ruurlo ging. Kort voor zessen kregen de vrijwilligers de laatste instructies en stonden de wandelaars startklaar in dorpshuis ’t Onderschoer. Nadat de gong om precies zes uur had geklonken gingen de eerste wandelaar voor de veertig en vijftig kilometer van start. Theo Kersten en Alex Oldenburg waren twee van deze lopers. Alex deed voor het eerst mee: “Mijn vrouw komt uit deze omgeving, dus ik weet dat het hier prachtig lopen is.” Theo deed voor de tweede keer mee: “De routes zijn mooi. Ik vind de Nijmeegse vierdaagse te massaal, het is hier veel prettiger lopen. De bewoners zijn betrokken, daar krijg je soms kippenvel van als ze je langs de route bijvoorbeeld komkommer aanbieden.” Beide mannen zijn ‘doorlopers’, te lang pauzeren maakt dat het moeilijk weer starten is. En zelfvoorzienend; brood en water bij zich en dat het liefst lopend opeten. Het warme weer op deze eerste wandeldag werd ‘afgeblust’ met enig noodweer rond acht uur ’s avonds. Gelukkig waren op dat moment de wandelaars al meerdere uren van de route.

‘Wie meugt weer'
Dag twee, vrijdag 1 juli gingen de routes richting natuurgebied Het Grote Veld en Vorden. Wandelaar Henrieke Hukker komt van oorsprong uit Vorden en toch loopt ze vandaag voor het eerst mee met de vierdaagse. "Ik heb eerder andere vierdaagsen gelopen en dan de twintig kilometer. Nu voor het eerst hier en dan ook maar de dertig. Echt pittig, maar als je lekker rustig aan doet komt het goed. Ik ga gewoon ervaren wat ik tegen kom. Af en toe een praatje met andere lopers. Heerlijk.” De Barchemse dames van ‘Wie meugt weer' waren na afloop heel tevreden over hun tweede dag. "Het voelt als vakantie. Er is zo'n relaxte sfeer, ook bij de vrijwilligers. En we hebben lekker gelopen. Fijn dat het weer kan.”

Voetveer
Zaterdag werd de Berkelroute gewandeld. Het Rode Kruis was ook deze dag weer de rots in de branding om wandelaars bij te staan. Zij verzorgden elke dag vele voeten en andere pijnlijke plekken. De derde dag is vaak de zwaarste. De impact van de eerste dagen laat zich voelen. De Berkelroute was dit jaar op een paar punten wat aangepast. Dit werd door de wandelaars zeer gewaardeerd. Nog wat meer afwisseling tussen bos en weiland, met het voetveer bij museumboerderij De Lebbenbrugge in Borculo als hoogtepunt. Daar stond men graag voor in de rij. Bij de finish in Barchem buiten muziek van Radio Ideaal en binnen live muziek door Duo Een en Ander. Het was er heerlijk ontspannen op het terras op het Dorpsplein met een zonnetje en veel gezelligheid.

Feestelijk
Zondag op de slotdag was er weer een heerlijk zonnetje en een prima temperatuur, alhoewel het voor een aantal lopers wel erg warm begon te worden. De Twentekanaalroute had gelukkig voldoende schaduw, zodat het goed vol te houden was. Vanaf de start ging het direct over de Kale Berg en langs de uitkijktoren op de Lochemse berg richting het Twentekanaal, Exel, Laren en via het Openluchttheater De Zandkoele in Lochem weer richting Barchem. Op het Dorpsplein achter dorpshuis ‘t Onderschoer werden de wandelaars feestelijk onthaald. De Kerklaan (op deze dag ook wel de Barchiola genoemd) was door de bewoners feestelijk versierd. De muziek nodigde uit om de laatste meters nog even extra stevig door te stappen. De medailles en speldjes lagen klaar en zo kon iedereen de vierdaagse met een tevreden gevoel afronden.

Goed doel
Voor foto’s van de vierdaagse, zie de website van de Barchemse4Daagse (www.barchemse4daagse.nl) die gemaakt zijn door Gradus Derksen van Joosthuis Producties. Het Nationaal MS Fonds was dit jaar het goede doel van de Barchemse4Daagse. In aanvulling op een bedrag van 500 euro vanuit de Stichting Barchemse4Daagse, zit er nog een aanvullend bedrag in de twee verzegelde collectebussen, die binnenkort aan het Nationaal MS Fonds worden overhandigd. Volgend jaar vindt de zestiende editie van de vierdaagse van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli plaats met wederom 15, 20, 30, 40 en 50 kilometer als wandelafstanden.

‘De Barchemse dames van ‘Wie meugt weer’ waren na afloop heel tevreden over hun deelname.
Op het Dorpsplein achter dorpshuis ‘t Onderschoer werden de wandelaars feestelijk ontvangen. Foto: Gradus Derksen