Het publiek genoot van de optredens van Sopha's Lust en van de Bigband Berkelland bij de muziekkoepel. Foto: PR.

Het publiek genoot van de optredens van Sopha's Lust en van de Bigband Berkelland bij de muziekkoepel. Foto: PR. 

Zomers concert Sophia’s Lust bij muziekkoepel

Muziek Ruurlo

RUURLO – De bekende zomerse werken die de muzikanten van Sophia’s Lust zondag rond het middaguur bij de muziekkoepel aan de Domineesteeg lieten horen pasten perfect bij het zomerse weer. Bij de muziekkoepel trad namelijk het harmonieorkest van de Ruurlose muziekvereniging onder leiding van Mark ten Breul op. Ook Bigband Berkelland onder leiding van Martin Hiddink liet zich horen. Het publiek genoot in een ongedwongen sfeer van de muzikale optredens.

Door Jan Hendriksen

De muziekkoepel werd in 1937 door de Ruurlose burgerij aangeboden aan muziekvereniging Sophia’s Lust in het kader van haar 75-jarig jubileum. Op 11 november 1936 bestond Sophia’s Lust 75 jaar. Vanwege het huwelijk van Koningin Juliana en Prins Bernard werd de viering van dit jubileum doorgeschoven naar 1937. Van 6 tot en met 8 augustus van dat jaar werd er in Ruurlo een groot nationaal federatief concours georganiseerd met daaraan gekoppeld een zomerkermis om de kas te spekken. Bij dit jubileum liet de Ruurlose bevolking zich ook niet onbetuigd. Zij bood Sophia’s Lust in het plantsoen aan de Domineesteeg een eigen ‘muziektent’ aan. De bouw van de muziekkoepel was in handen van de Ruurlose aannemers Kamperman en Ribbers. 

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werden er op zomeravonden, in tegenstelling tot heden, regelmatig concerten in de koepel georganiseerd en waren er optredens van de Achterhookse Folkloredansers. Vele jaren vonden de officiële opening en de prijsuitreiking van de volksspelen van de Ruurlose Septemberfeesten van Oranjevereniging Ruurlo in de muziekkoepel plaats en ook vormde de koepel jaarlijks het eindpunt voor de fakkeloptocht tijdens Koninginnedag. 

Slechts sporadisch vonden er in de afgelopen twee decennia nog muziek- of culturele activiteiten plaats zoals onder meer in 2011 toen het Achterhoek Spektakeltoer circus Ruurlo aandeed. Sinds 2016 vormt het plantsoen en de directe omgeving het middelpunt voor de oldtimershow die de Achterhookse Folkloredansers tijdens de braderie houdt. In de muziekkoepel treden dan dans- en muziekgroepen op, die dan aan de Folkloredag van de Achterhookse Folkloredansers deelnemen. Ruurloër Gertie Klein Kranenbarg organiseerde in de afgelopen jaren samen met Yvon Taken ook enkele optredens in de koepel.