Buurt: Gemeente en stichting Zwembad maken er 'n potje van

Vraagstukken dossier sporthal

Gemeente en stichting Zwembad maken er een potje van. We kunnen niet vertrouwen op de informatie en het voorstel rammelt aan alle kanten. Waarom wordt er door de gemeente gemanipuleerd?

1. Er is zonder wettelijke basis afgeweken van het raadsbesluit van 16 maart 2022. Volgens de VNG is het niet wenselijk dat een demissionair wethouder dergelijke belangrijke beslissingen neemt of stelliger: De wethouder heeft hier niet het mandaat om een dergelijke beslissing te nemen.

a) Op 16 maart 2021 is er een amendement door de gemeenteraad van Berkelland vastgesteld over het raadsvoorstel locatiekeuze sporthal Ruurlo, waarin naast parameters en wegingsfactoren, kosten volledig inzichtbaar moesten worden gemaakt, in participatie met de omwonenden en belanghebbenden. Zodat het onderzoek een basis is voor een weloverwogen locatiekeuze door de gemeenteraad.

Dit amendement is een bindende wijziging op het raadsvoorstel.

b) Op 16 februari 2022 heeft de VVD een motie ingediend en door deze motie is unaniem vastgesteld door de gemeenteraad dat:

a. Niet is geleverd waarom gevraagd is in het raadsbesluit van 16 maart 2021 en is toegezegd in de raadscommissievergadering van 7 december 2021.

b. Uiterlijk 8 maart met een delegatie van de raad in overleg te gaan over hoe nu verder.

c) Op 8 maart heeft een delegatie van de raad wethouder ter Denge opdracht gegeven om op basis van het programma van eisen en de informatie die er op dit moment ligt een keuze te maken voor één locatie waarbij realisatietijd en kosten de basis vormen van dit voorstel.

Opmerking

1. Er is op 8 maart 2022 geen besluit door de voltallige Gemeenteraad genomen, maar door een aantal afgevaardigden van de raad in een gesprek achter gesloten deuren. Wij zien geen wettelijke basis om af te wijken van het raadsbesluit van 16 maart 2021?

2. Heeft een demissionair wethouder mandaat om een dergelijk belangrijk besluit te nemen? De VNG is hier duidelijk over dat het niet wenselijk is.

2. Welke plek krijgt de sporthal op locatie de Meene?

a) Op 15 september zijn wij als buurt door ICS en de gemeente uitgenodigd om te praten over de locaties van de nieuwe sporthal. Wij hebben hier onze bevindingen kunnen achterlaten.

b) Wij hebben in de brief van stichting Zwembad aan de raad op 11 februari 2022 het volgende gelezen:

Opmerking

1. Er is een besluit genomen terwijl de plek nog niet duidelijk is. Houdt het college ons nu voor de gek met dit voorstel aan de raad?

2. De raad heeft op 16 maart 2021 besloten dat de omwonenden een vlekkenplan/schetsontwerp zouden zien en dat onze opmerkingen zouden worden meegenomen. Waar is dit vlekkenplan/schetsontwerp van de andere plek die SZR voorstelt? Wij worden niet serieus genomen en het college breekt haar belofte aan ons!