De Reewildshow Achterhoek liet zien wat er aan reebeheer is gepleegd in het afgelopen jaar. Foto: Eline de Jong

De Reewildshow Achterhoek liet zien wat er aan reebeheer is gepleegd in het afgelopen jaar. Foto: Eline de Jong

Eline de Jong

Reewildshow Achterhoek niet alleen
interessant voor de reewild-beheerder

RUURLO – “Hoeveel geweien er precies hangen?” In eerste instantie moet voorzitter Bé Brinkman uit Warnsveld van de Vereniging Het Ree, die afgelopen weekeinde bij restaurant De Duif en Schietbaan Ruurlosebroek de 53ste editie van de Reewildshow Achterhoek organiseerde, het antwoord schuldig blijven. Maar na een korte rekensom, gezamenlijk met Klaas Bakker uit Vorden, komt het tweetal tot een eensluidend antwoord: 'achthonderd'.

Door Jan Hendriksen

Het was door corona twee jaar niet mogelijk om de Reewildshow Achterhoek te organiseren. Maar dit jaar had Het Ree met de medewerking van de achttien Wild Beheer Eenheden (WBE's) die de Achterhoek telt weer een show georganiseerd waar de geweien van de ruim tweeduizend afschoten reeën werden tentoongesteld. Keurig gerangschikt had iedere WBE zijn presentatiepaneel gekregen. De Reewildshow Achterhoek liet zien wat er aan ree-beheer is gepleegd in het afgelopen jaar. Deze manifestatie was dan ook niet alleen interessant voor de reewild-beheerder, maar is een bron van kennis voor iedereen die affiniteit heeft met reeën. Vanaf de oprichting van Vereniging Het Ree in 1951 heeft de kwaliteit van het ree voorop gestaan bij de vereniging. Bé Brinkman: “Het ree is een bijzonder dier dat tot de verbeelding spreekt en daar moet ook speciaal mee worden omgaan. Bij het opstellen van de huidige beheersplannen voor reeën worden eerst de problemen en knelpunten geïnventariseerd en wordt de maatschappelijke draagkracht aangegeven. Vervolgens worden daar oplossingen voor bedacht. Aantal-regulatie door afschot kan daarbij als middel worden ingezet, wanneer andere maatregelen geen effect hebben. Een beheersplan is pas compleet wanneer er in ruime mate aandacht is voor de verkeersveiligheid, voor schade aan flora en fauna en dat alles in relatie tot rust en ruimte en voedselaanbod voor het ree”, doceert Bé Brinkman terwijl hij aanstalten maakt om een aantal leden van Het Ree in het zonnetje te zetten omdat ze 25 jaar lid zijn van de vereniging. Van de jubilarissen zijn er drie aanwezig; Jan Naaldenberg uit Winterswijk, Johan Siebelink uit Angerlo en Johan Wensink uit Achter-Drempt. 

Randprogramma
Naast de show van de achthonderd geweien was er zowel zaterdag als zondag een uitgebreid randprogramma samengesteld. Zo gaven onder meer Frisian Motors, fabrikant van duurzame en milieu vriendelijke elektrische werkvoertuigen, Lahoux Optics, innovatie in nachtzicht, Wildlife Artist Cees Roorda, fotografe Eline de Jong en uitgeverij Atlas beide dagen de show kleur. Zowel zaterdag als zondag werd de show geopend door de signalen van Jachthoorgroepen Vivat uit Lochem en Tiro uit Groenlo.
Ook vond er een paneldiscussie Biodiversiteit en reeënbeheer onder leiding van adviseur faunabeheer Rob Borst plaats. In het panel hadden onder meer zitting Doreen Rugers van Staatsbosbeheer, Henk Wagter van Stichting Groen Netwerk (wild aanrijdingen), Willy Toonk van gemeente Bronckhorst en Wilfried Berendsen van Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt zitting. Ook hielden fotograaf en schrijver Isabella Roozendaal en John ter Horst, gepensioneerd Jachtopzichter op de Veluwe en BOA een lezing. Verder vonden in een weide naast De Duif en Schietbaan Ruurlosebroek afwisselend demonstraties van het Drone Team WBE Winterswijk en Stichting Jachthonden Opleiding Oost Achterhoek plaats.
Daarnaast was natuurlijk de Schietbaan Ruurlosebroek geopend en kon men op de schietbaan luchtbuks en pijl en boogschieten op bewegende doelen. Zondagmiddag vond als afsluiting een spectaculaire Roofvogelshow van Valkerij Heetebrij plaats.