Duo Nul en Nix is vrijdag te gast bij de jubilerende Seniorensoos Ruurlo. Foto: PR.

Duo Nul en Nix is vrijdag te gast bij de jubilerende Seniorensoos Ruurlo. Foto: PR. 

Seniorensoos Ruurlo viert uitgesteld 60-jarig jubileum

RUURLO – De leden van Seniorensoos Ruurlo hebben er even op moeten wachten na alle corona prikkelen en – maatregelen. Maar vrijdag 20 mei wordt alsnog het zestigjarig bestaan van de soos gevierd. Weliswaar twee jaar later dan het officiële oprichtingsjaar. Maar op de laatste seizoen bijeenkomst van 2021-2022 wordt in zaal De Tapperij tijdens een gezellige dag alsnog aandacht aan het jubileum geschonken. De senioren beginnen die dag om 11.00 uur met koffie/thee met daarbij iets lekkers. Aansluitend vindt er om 12.00 uur een uitgebreide koffietafel plaats en vanaf 14.00 uur treedt het duo Nul en Nix op. Rond de klok van 17.00 uur wordt de uitgestelde jubileum dag afgesloten.

Door Jan Hendriksen

Seniorensoos Ruurlo heeft 62 jaar na de oprichting nog nadrukkelijk bestaansrecht en vervult ze een sociale functie voor ruim vijftig Ruurlose senioren. Weliswaar is het ledental in de laatste tien jaar wel wat afgenomen. “Maar met vijftig leden die er nu na de corona nog op de activiteiten komen mogen we best trots zijn”, zo verklaart voorzitster Gerda Rijkenbarg (..) van de soos. In 2016 besloot men om de naam van de vereniging te veranderen in Seniorensoos. Daarvoor werd de naam van Bejaardenvereniging Ruurlo gebruikt. Het was de tweede naamsverandering van de vereniging. In de begin jaren was de vereniging namelijk actief onder de naam Bejaarden Sociëteit Ruurlo. De instroom van nieuwe leden is de laatste jaren mondjes. Het ledental slinkt dan ook langzaam. De gemiddelde leeftijd wordt steeds hoger. De maandelijkse activiteitenmiddagen van de Seniorensoos Ruurlo kent gemiddeld echter nog een goede opkomst. Continuering van de vereniging naar de toekomst toe is dan ook verzekerd, zo verwacht Gerda Rijkenbarg. Zeker omdat het potentieel aan nieuwe leden door de vergrijzing van de bevolking in de komende jaren alleen maar groeit.

Initiatiefnemer

Initiatiefnemer en medeoprichter van Bejaarden Sociëteit Ruurlo was begin 1960 directeur Piet van de Velde van de plaatselijke zuivelfabriek De Volharding. Die had met de oprichting van de ‘sociëteit’ tot doel dat er voor de ouderen in Ruurlo activiteiten werden ontplooit tot ‘algemeen vermaak’. Veel ouderen uit het buitengebied, waar de achterban van de zuivelfabriek woonden, werden dan ook lid. “En ook nu komt een deel van de leden nog steeds uit het buitengebied”, zo verklaart Gerda Rijkenbarg die samen met Bertha Klein Wassink, Gerrie Hakken en Harrie Spekschoor het bestuur van Seniorensoos Ruurlo vormt. In al 62 jaar was café-restaurant De Tapperij (voorheen Ras) de uitvalsbasis voor de vereniging. Een andere favoriete middag van de senioren is de jaarlijkse bingo.