Inge Klein Brinke en rechts Annet Meurs, bestuursleden van Hobama. Foto: Henk Meulenveld
Inge Klein Brinke en rechts Annet Meurs, bestuursleden van Hobama. Foto: Henk Meulenveld

Zonnepanelen zover je kunt kijken. Schrikbeeld tussen Ruurlo en Barchem

RUURLO - "Inwoners van Ruurlo hebben er nauwelijks weet van, maar er zijn vergevorderde plannen om aan de weg naar Barchem een enorm zonnepark aan te leggen. Maar liefst zestien hectare landbouwgrond wordt hiervoor opgeofferd." Aan het woord is Annet Meurs, inwoner van het Ruurlose Gotinkveld en sinds kort bestuurslid van Houd landelijk Barchem Mooi en Aantrekkelijk (Hobama).

Het beoogde terrein Bekenschot ligt net óver de gemeentegrens van Berkelland, maar Ruurlo krijgt er wel degelijk mee te maken. Verschillende inwoners van buurtschap het Gotinkveld krijgen het park min of meer in de achtertuin. "Maar voor alle Ruurloërs, die van of naar Barchem rijden verandert het landschap drastisch en langdurig. Ze zullen schrikken van de aanblik. Het groene landschap wordt voor minimaal 25 jaar gevuld met zo’n 35.000 metershoge zwarte zonnepanelen zover het oog reikt. Geen groene mais of ander gewas meer in de zomer, geen weidse blik in de winter, maar een glanzend industrieel complex van pakweg een kilometer lengte. Het fraaie coulisselandschap, dat menig toerist naar de Achterhoek brengt, dreigt hier opgeofferd te worden",  voorspelt Annet Meurs. 

De plannen zijn actueel nu projectontwikkelaar TPSolar recent een nieuw plan heeft gepresenteerd. Al vanaf het begin van de plannen in 2019 probeert Hobama dit project tegen te houden. Niet omdat de vereniging tegen zonneparken of de energietransitie zou zijn, maar omdat zij voor behoud van het landschap en bescherming van de natuur is. Annet Meurs: "Het zou midden in een groene ontwikkelingszone en een ecologische verbindingszone komen tussen de kwetsbare natuurgebieden Hagenbeek en Stelkampsveld (Natura 2000). Daaraan zijn de afgelopen perioden vele kostbare herstelwerkzaamheden verricht. Het is een terechte vraag of die miljoenen niet weggegooid zijn als midden in het verbindingsgebied zo’n industriecomplex wordt neergezet." De bijna 150 leden van Hobama vinden dat gemeente Lochem zich moet concentreren op zonnepanelen op daken. "Het is veel beter om de beschikbare subsidies aan de burgers te besteden zodat zij kunnen investeren in eigen zonnepanelen, warmtepompen en dergelijke om zelfvoorzienend te worden op energiegebied. Nu strijken projectontwikkelaars enorme winsten op, zonder dat de lokale gemeenschap daar iets van terugziet, behalve een aangetast landschap en opgeofferde natuur", vindt het nieuwe bestuurslid.

Annet Meurs hoopt dat inwoners van Ruurlo wakker schrikken en zich ook uitspreken tegen dit plan via de website www.hobama.nl. "Nederland is klein, natuur is schaars. Beslissingen om het landschap zo ingrijpend te veranderen moeten heel zorgvuldig en met kennis van zaken worden genomen. Hobama verzamelt die kennis", zegt ze. De vereniging wil op basis van wetenschappelijke argumenten de gemeente ervan overtuigen dat dit een onzalig plan is.

Annet Meurs,
Ruurlo