Jolanda Luimes bij de opening van het Vrijheidsbos. Foto: Jaime Lebbink
Jolanda Luimes bij de opening van het Vrijheidsbos. Foto: Jaime Lebbink

Vrijheidsbos in Geesteren officieel geopend

Maatschappij

GEESTEREN - Het Vrijheidsbos in Geesteren werd, hoe kon het ook anders, op Bevrijdingsdag officieel geopend. Het bos symboliseert de nagedachtenis aan de twaalf oorlogsslachtoffers die in Geesteren zijn omgekomen. Over twee velden verspreid staan twee keer zes bomen. De positie van de bomen komt overeen met de zes punten van de ster van Geesteren en de Davidsster.

Door Rob Weeber

Initiatiefnemers van het bos zijn Geesternaren Jolanda Luimes en Willem Reurslag. Willem memoreerde in 2019 dat er nog geen monument was voor de oorlogsslachtoffers van Geesteren, twaalf in totaal. Mede op basis van zijn verhalen schreef Luimes in 2020 bij de viering van 75 jaar vrijheid een boekje getiteld ‘Eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers van Geesteren Gelderland’. Zo kwamen ze bij elkaar en trokken ze samen op, met als resultaat een ‘levend’ bomenmonument genaamd Vrijheidsbos. “Aanvankelijk had ik alleen de geschiedenis van de Joodse familie Meijers willen optekenen, maar het zijn uiteindelijk zes verhalen geworden van dappere mensen uit het dorp.”

Nabestaanden slachtoffers aanwezig
Voorafgaand aan de officiële opening hield Luimes een toespraak in een speciaal daarvoor opgezette tent, waarbij ze inging op de vier pijlers van het bos. Het Vrijheidsbos wil het verleden, heden en de toekomst verbinden en is niet alleen een plek om te herdenken, maar ook om te leren, te recreëren en te genieten van de natuurontwikkeling. Iedereen uit Berkelland kan een boom laten aanplanten. Daarnaast vertelde ze in aanwezigheid van nabestaanden van de slachtoffers hun verhaal, zoals dat van de enige Joodse familie in Geesteren destijds, de familie Meijers. Ook was er familie van opoe Antonia Tichelman-Geerdink van boerderij Stroomboer in de Kulsdom. Zij overleed nadat een Engelse bommenwerper op 8 april 1944 zijn luchtdrukbom loste omdat hij geraakt was. De bom veroorzaakte grote schade aan de boerderij. Opoe overleed vier dagen later in het ziekenhuis.
Luimes memoreerde dat er nog een naam ontbrak in haar boekje, die van Jan Westra. Hij zal worden opgenomen in deel 2. Na het gebeuren in de tent volgde de ceremonie bij de twaalf bomen van de oorlogsslachtoffers.