'Noordtak, alleen met passagiersverbinding'

De Berkellandse Burgerpartij heeft zich tot dusver, net zoals alle andere partijen in Achterhoek en Liemers, uitgesproken tegen de komst van een goederentreinverbinding dwars door onze streek. Een dergelijke verbinding veroorzaakt alleen maar overlast. Daar hebben onze inwoners helemaal niks aan.

Maar afgelopen vrijdag staat er een interview in de regionale media met VVD-kamerlid Farid Minhas waarin deze zeer stellig is over de komst van de Noordtak. Wanneer je bedenkt dat maar liefst 148 Kamerleden voor dit idee hebben gestemd, is dat op zich niet zo vreemd.

In dergelijke gevallen verdient het altijd aanbeveling om als regio een plan B achter de hand te hebben. Dat betekent in mijn optiek dat de Noordtak alleen acceptabel is wanneer deze wordt gecombineerd met een passagiersverbinding.

Concreet moet dat betekenen dat er twee nieuwe treinstations bij komen, namelijk een station Eibergen-Neede en een station Haaksbergen. Daardoor komt er èn een verbinding met Doetinchem en Arnhem en de tussenliggende stations èn een verbinding met Twente.

Voor de infrastructuur, maar vooral voor de inwoners zou dat een grote verbetering zijn. Van Arnhem naar Twente en vice versa gaat dan niet meer met een grote omweg zoals nu, maar rechtstreeks. Er ontstaan dus niet alleen betere, gemakkelijke verbindingen, maar er is ook tijdwinst.

Het zou goed zijn wanneer de Achterhoek Board, de aanliggende gemeenten in Liemers, Achterhoek en Twente en natuurlijk ook het regionale bedrijfsleven zich voluit inzetten voor een opzet waarin de komst van de goederentrein keihard wordt gekoppeld aan de komst van passagierstreinen. Lokale afdelingen van landelijke partijen kunnen hun Kamerleden in Den Haag bestoken met deze voorwaarde. Want enkel een goederentreinverbinding is absoluut onaanvaardbaar.

 

Jan Zappeij,

Berkellandse Burgerpartij