Vertrouwen geschokt door persbericht

Het gaat hier om de museumvisie die onlangs is gepubliceerd door het gemeentebestuur. Het is een prima document waarin veel goede plannen staan voor de toekomst van de Winterswijkse musea, alles is goed onderbouwd. Wethouder Tannemaat zei dan ook verheugd in een persbericht: “We hebben zoveel moois te bieden in onze gemeente. Dat moeten en willen we koesteren.” Hij zei ook: “Laagdrempeligheid en bereiken van een breed publiek staan voorop. Hierbij is met name de manier waarop belangrijk. De locatie hoeft niet per se leidend te zijn.”

Het persbericht is dus goed nieuws voor al diegenen die vinden dat de locatie van het steengroeve museum niet naast de groeve hoeft te zijn. Die mensen argumenteren dat dat museum er wel moet komen, maar in het dorp, wat veel voordelen biedt en bovendien geen inbreuk vormt op het fraaie landschap van Ratum en geen bedreiging voor het Natura 2000 gebied Willinks Weust. Zij kunnen gerust zijn: de gemeente is overstag!

Maar….. wat staat er in de tekst van die museumvisie? Er staat “Hierbij vinden we de manier waarop belangrijk, en is de locatie niet persé leidend, tenzij deze een sterke en logische verbinding heeft met de inhoud.” Inderdaad: Villa Mondriaan beslaat het woonhuis van Piet Mondriaan, Transit Oost staat bij het spoorstation en de VHM is gehuisvest in het hart van Winterswijk. Maar het steengroevemuseum is nog niet gebouwd en de museumvisie zegt dus: dat museum hoort bij de steengroeve te staan. Dat is precies wat de wethouder in zijn persbericht niet heeft gezegd. In feite heeft hij het tegenovergestelde gezegd.

Een vergissinkje? Dat gelooft niemand. Voor het vertrouwen in het gemeentebestuur is dit een schok. De wethouder probeert ons zand in de ogen te strooien en desondanks stelt het gemeentebestuur aan de Raad voor om de museumvisie vast te stellen, dus met inbegrip van die zinsnede die in het persbericht is weggelaten. Over drie maanden zijn er verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad en de partij van de wethouder heeft best een steuntje nodig. Men zegt dat WB met iedereen praat maar naar niemand luistert. Dat lijkt me wat overdreven, maar wanneer wordt die ‘betrokkenen paragraaf’ nu eindelijk eens ingevuld zoals beloofd in het coalitieakkoord? Heeft dat geen prioriteit?

Ik ben niet vergeten dat de wethouder bij zijn aantreden zei dat hij drie speerpunten had: de centrumvisie, het cultuurkwartier en een museum bij de steengroeve. Wat is daarvan terecht gekomen? De centrumvisie is neergeslagen in het Vrijheidspark, van een cultuurkwartier is geen sprake meer en het steengroevemuseum zal een hoofdpijndossier blijven voor zolang als het huidige gemeentebestuur in het zadel zit. Zelfs een zonnig persbericht kan daar niet bij helpen.

Een wethouder behoort correcte informatie te geven. Gemeenteraad, wat nu?

Willem Hulscher
omgevingsbelang.steengroeve@gmail.com