Voorstel: Noem wijk bij Jachthuislaan 't Komrijk

WINTERSWIJK - “Het was op de Jachthuisweg. Daar werd ik, op mijn negentiende, dichter. In een handomdraai was het gebeurd.” Aldus schrijver, polemist, essayist en dichter Gerrit Komrij in 1984. PvdA Winterswijk stelt daarom voor om de nieuwe wijk, die langs de Jachthuisweg moet verrijzen, ’t Komrijk te noemen en alle straatnamen te ontlenen aan typerende Komrij-woorden. 

Komrij’s oeuvre omvat zeker 150 tot 200 titels; dichtbundels, romans, hoorspelen, boeken met essays, bloemlezingen en nog veel meer. Ook zijn er gedichten en teksten van hem op muziek gezet, zoals Kinderballade van zanger Boudewijn de Groot. 

”Het werk van Komrij is zo breed en rijk dat het je duizelt. Het is nauwelijks voor te stellen dat één man dat allemaal bij elkaar heeft geschreven. Juist omdat hij de Jachthuisweg zo expliciet noemt als startpunt van zijn schrijverschap, is dit de ideale plek om zijn nalatenschap tot leven te brengen,” zegt fractievoorzitter Ubel Zuiderveld. “Dat is bovendien helemaal in lijn met de Cultuurvisie van dit college om ons erfgoed beter en op een bijzondere wijze zichtbaar te maken. Het woord ‘vilein’ is Komrij wat mij betreft ten voeten uit. Jan en alleman kregen er van hem van langs. Onze partij wees hij ook onverbloemd als booswicht aan; hij spaarde niemand. Eigenlijk Nederland en de Nederlanders een beetje ten voeten uit.”

Motie tijdens Begroting
Tijdens de begrotingsbehandeling later deze maand zal PvdA Winterswijk een motie indienen, waarmee het college wordt opgedragen de mogelijkheid van de naamgeving ’t Komrijk en bijbehorende straatnamen met Komrij-woorden te onderzoeken. “Een hele dichtregel als straatnaam, waarom niet? Of de Holte van de kaartstraat. In een gedicht over Winterswijk schrijft Komrij namelijk: “Ik ben er bijna, in de holte van de kaart-; Ik zal weer samenvallen met mijn bron-;  De zijlijn, maar voor mij een omweg waard."