Wethouder Elvira Schepers heeft het regenboog zebrapad geopend met assistentie van dragking Mason to Night. Burgemeester Joris Bengevoord en Nicole Rouwmaat kijken toe. foto Lineke Voltman

Wethouder Elvira Schepers heeft het regenboog zebrapad geopend met assistentie van dragking Mason to Night. Burgemeester Joris Bengevoord en Nicole Rouwmaat kijken toe. foto Lineke Voltman

‘In Winterswijk moet iedereen gelijkwaardig mee kunnen doen!’

Algemeen

WINTERSWIJK - Winterswijk is, evenals de gemeente Groenlo, op maandag 11 oktober officieel een ‘regenbooggemeente’ geworden. Die datum was niet toevallig gekozen want het was ‘Coming Out Day’.  Op deze dag wordt stilgestaan bij het moment dat lhbtiq+’ers uit de kast willen komen. De dag symboliseert dat iedereen mag zijn wie die is en wie die wil zijn. Er was meteen al een concrete actie: Tegenover het gemeentekantoor werd het originele zebrapad omgetoverd in een regenboog zebrapad, dat officieel geopend werd door wethouder Elvira Schepers.

Door Lineke Voltman

Tijdens een voorafgaande bijeenkomst in Van Streek toonde Schepers zich een zeer trotse wethouder: “Deze titel is een bevestiging waar ik al jaren in geloof en voor wilde gaan. Iedereen in Winterswijk moet gelijkwaardig mee kunnen doen. We moeten een samenleving creëren waarin iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Als regenbooggemeentes werken Oost Gelre en Winterswijk vanaf nu verder samen met een enthousiaste groep betrokken inwoners aan de emancipatie, acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+ers. Ook zullen beide gemeentes vanaf vandaag de regenboogvlag structureel voor het gemeentekantoor hangen. “

Klankbordgroep
Nicole Rouwmaat, sociaalwerker bij de gemeente Winterswijk, vertelt over het ontstaan van de regenbooggemeente: “We zijn samen met de gemeente Oost Gelre al een hele tijd hiermee bezig. Vorig jaar hebben we een bijeenkomst gehouden met mensen die betrokken zijn bij de LHBTIQ+ gemeenschap. Daaruit is een klankbordgroep gevormd, die allerlei ideeën heeft aangedragen en het regenboogpad is een daarvan. Verder kwam er een Achterhoekse regenboogvlag en een goodybag met allerlei informatie en tips. Zo zit er een magazine in met verhalen van lokale mensen en krantenartikelen. Het is een mooi document geworden om te verspreiden in kantines of op scholen in de lerarenkamers. Het doel is meer zichtbaarheid, dat is de eerste stap om het bespreekbaar te maken. Daarna volgen de thema’s educatie en bewustwording, borging en veiligheid.”

Regenboog zebrapad 
Over het tot stand komen van het regenboogpad zegt Arjan Klein Nibbelink van de gemeente: “We hebben voor een plek gekozen waar het pad ook echt betekenis heeft en waar veel verkeer is. Tegenover het gemeentekantoor was al een zebrapad en dat hebben we zo gelaten maar de achtergrond hebben we verschillende kleuren gegeven. “

Nog steeds discriminatie en geweld 
Een van de twintig leden van de klankbordgroep is Chris Rougoor: “We merken dat er in Winterswijk nog steeds discriminatie en geweld plaats vindt naar deze groep mensen. Wat we onder meer willen is dat er in het onderwijs meer aandacht besteed wordt aan LBHITQ+ gezinnen, dus dat het niet meer alleen gaat over gezinnen met vader en moeder maar ook over andere samenstellingen als vader-vader en moeder-moeder. Aangezien bij onderzoek gebleken is dat een op de tien mensen behoort tot de LHBTIQ+ers vinden we dat ook in verzorgings-en verpleegtehuizen meer aandacht hieraan besteed zou moeten worden, ook daar wonen mensen die tot die groep behoren. Met de klankbordgroep gaan we nu onderzoeken hoe we veranderingen tot stand kunnen brengen.”