De onbewaakte spoorwegovergang in de Hilteweg en bij het landgoed Kotmans is beveiligd. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De onbewaakte spoorwegovergang in de Hilteweg en bij het landgoed Kotmans is beveiligd. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Onbewaakte spoorwegovergangen afgesloten of beveiligd

WINTERSWIJK - De onbewaakte spoorwegovergangen tussen station Winterswijk en de gemeentegrens met Aalten zijn definitief afgesloten of beveiligd. In het weekend van 9 en 10 oktober was er geen treinverkeer tussen Winterswijk en Didam, zodat er diverse werkzaamheden aan het spoor uitgevoerd konden worden. Het trein loze weekeinde werd in Winterswijk gebruikt om de onbewaakte spoorwegovergangen in de Greversweg, de Klandermansweg en de Vreehorstweg definitief af te sluiten.

De spoorwegovergangen in de Veldhorstweg en in de Hilteweg/Kotmansweg werden beveiligd met automatische halve bomen, waarschuwingslichten en bellen. Tussen de Veldhorstweg en de Klandermansweg is aan de noordzijde van het spoor een parallelweg aangelegd. Deze is vooral bedoeld voor landbouwverkeer uit ’t Woold dat naar akkers en weilanden in Miste en Corle gaat. Op deze manier hoeven de trekkers met werktuigen niet al te veel om te rijden.

Over deze onbewaakte spoorwegovergangen is in de gemeenteraad vele jaren gesproken. Vooral over die in de Greversweg is vele keren gediscussieerd. Uiteindelijk is gekozen voor afsluiten van deze overgang en de aanleg van een tunnel met trap, zodat fietsers en wandelaars de Greversweg kunnen blijven volgen. De aanleg van de tunnel kost meer dan een miljoen euro en wordt mede betaald door de Provincie en ProRail. De tunnel kon niet tegelijkertijd met het afsluiten van de spoorwegovergang aangelegd worden. De verwachting is dat dit in het voorjaar van 2022 zal gebeuren.

Kranen reden in het weekend van 9 en 10 oktober druk heen en weer over het spoor. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De onbewaakte spoorwegovergang in de Greversweg is definitief afgesloten. Foto: Bernhard Harfsterkamp