De route van de wedstrijd zal diverse buurtschappen aandoen. Foto: Reindert Jansen

De route van de wedstrijd zal diverse buurtschappen aandoen. Foto: Reindert Jansen

Reindert Jansen

Endurance wedstrijd naar Winterswijk

WINTERSWIJK - Jaren geleden was Winterswijk het decor voor een lange-afstandsrit voor paarden, ook wel endurance genoemd. De wedstrijd verdween van de kalender. Maar de endurance-amazones Talitha Bakker en Suzanne de Vos, de op internationale wedstrijden uit komen, hebben de handen in één geslagen en zetten ze samen met twee Duitse collega’s, Mark en Nicole Katemann, Endurance Winterswijk weer terug op de kaart.

Op 31 oktober wordt vanaf 8.30 uur vanaf Hippisch Centrum Winterswijk gestart. “Wij zijn ontzettend dankbaar dat wij van de prachtige accommodatie van Hippisch centrum Winterswijk gebruik mogen maken”, aldus Suzanne. “De rijvereniging ligt pal aan de mooiste zandpaden van Winterswijk en met de nieuwe binnenbak kunnen de paarden ook bij slecht weer droog gekeurd worden.”
Endurance is een lange afstandsrit te paard, waarbij het paard regelmatig wordt gecontroleerd op fitheid. Zo is er een voorkeuring waarbij gekeken wordt of de paarden fit genoeg zijn om te starten en zijn er tussendoor en aan het eind opnieuw controles die de gezondheid en welzijn van de paarden waarborgen. De wedstrijd begint bij een afstand van 21km.

"Wij willen vooral de recreatieruiters aanspreken”, vertelt Talitha. "Er zijn zo veel recreatieruiters in Winterswijk en er zijn onlangs prachtige, nieuwe ruiterroutes aan het netwerk toegevoegd. Dat leent zich bij uitstek om een mooie endurance wedstrijd te houden!”
Bij endurance-rijden gaat het voornamelijk om het plezier hebben met het paard. Er worden afstanden gereden van 21, 31, 41, 61 en 81km. De 21km afstand mag men ook starten wanneer men niet in het bezit bent van een startkaart. De minimale snelheid is dan 8 km per uur wat betekent dat men lange stukken stapt, afgewisseld met een rustig drafje. Haalbaar dus voor iedere ruiter. Daarnaast is de 21km en de 41km route helemaal uitgezet met lintjes zodat de deelnemers niet kunnen verdwalen. Deelnemers hoeven dus geen kaart te lezen en kunnen lekker ontspannen van de omgeving genieten.
"Om de stap naar wedstrijdrijden wat lager te maken, organiseren wij de komende weken diverse clinics in Winterswijk en IJzerlo waar uitgelegd wordt wat endurance precies is en hoe je je het beste kunt voorbereiden”, legt Suzanne uit. "Daarnaast zijn er tijdens de wedstrijddag zogeheten buddies die rondlopen om de deelnemers te helpen. Wie het even niet meer weet, kan één van deze buddies aanspreken. Zij helpen de ruiters weer op weg. We hebben een Duitse en een Nederlandse buddy. Dit omdat we ook veel starters uit de buurgemeentes verwachten.”

Wenters trofee 
“Er is een prijs voor de beste Winterswijkse combinatie. Daarvoor hebben we echt een paar fantastische sponsors gevonden”, vertelt Talitha enthousiast. “Zo wordt er een mooie grote trofee gesponsord, een massage voor het paard en krijgt men natuurlijk de titel van Beste Winterswijkse combinatie!”
Er worden ook nog andere speciale prijzen uitgereikt. Zo is er een prijs voor de langzaamste deelnemer, de jongste deelnemer, de beste Duitse deelnemer en een prijs voor het beste oudste paard. Deze laatste categorie is voor paarden geboren in 2002 of eerder, waarbij deelnemers een privé fotoshoot en een fotolijst kunnen winnen. Voor de hogere klasses vanaf 41km zullen er ook twee 'best condition' prijzen worden uitgereikt. Deze zijn voor de twee paarden die het die dag het beste hebben gedaan en het fitste uit de wedstijd komen.

“Op dit moment hebben wij 60 inschrijvingen. Het merendeel start op de 21km afstand. Deze combinaties blijven voornamelijk in Henxel, Huppel en Ratum. Voor deze afstand worden op zaterdag al lintjes ingehangen, zodat de ruiters de juiste route volgen. Deze worden zondag na de rit direct weer uitgehaald. Het is belangrijk dat deze lintjes blijven hangen, zodat de ruiters niet kunnen verdwalen. Uiteraard zal er op de route regelmatig iemand van de organisatie te zien zijn, zodat ruiters snel weer naar de goede route geleid kunnen worden, mocht het mis gaan”, legt Talitha uit. “De ruiters die kiezen voor de 61 en 81km rijden op GPS en hebben dus geen lintjes om ze te begeleiden. Zij rijden door de buurtschappen Henxel, Huppel, Ratum, Kotten, Woold, Brinkheurne en Meddo.”

Om de wedstrijd goed te laten verlopen, is het belangrijk dat er zo veel mogelijk vrijwilligers komen helpen. Dit kan al voor een paar uurtjes. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Talitha Bakker: 06-12308886.
Wie enthousiast is geworden en graag mee wil rijden of strijden voor de Wenters trofee, kan zich aanmelden. Dat kan via: via endurancewinterswijk@gmail.com of neem een kijkje op de website www.endurance-winterswijk.nl. Ook kunnen de organisatoren nog financiële sponsors gebruiken zodat deze wedstrijd een jaarlijks terugkerend evenement kan worden.