Op bezoek bij prinses Beatrix. Foto: PR/Vrouwen van Nu Nederland

Op bezoek bij prinses Beatrix. Foto: PR/Vrouwen van Nu Nederland

21 vragen over '21

Eindejaarsquiz van Achterhoek Nieuws Berkelland

BERKELLAND - Het jaar 2021 is bijna voorbij en het werd opnieuw een bijzonder jaar. Door het grillige coronavirus met zijn delta- en omikron-varianten was het grote delen van het jaar opnieuw aanpassen geblazen. En dat -op een periode in de zomer na- met mondkapjes op, handen wassen, meer thuisblijven, onder meer winkels en scholen die de deuren moesten sluiten. We zijn ondertussen allemaal corona-moe: daarom hier een eindejaarsquiz waarin corona nauwelijks lijkt te bestaan. Oftewel: Wat was er ook alweer nog meer in het Berkellandse nieuws afgelopen jaar? Hieronder staan vragen over 21 onderwerpen die dit jaar in Achterhoek Nieuws Berkelland, editie Borculo-Ruurlo werden belicht. (Tip: op www.achterhoekkiosk.nl zijn alle kranten van Achterhoek Nieuws bv van de voorbije jaren, waaronder deze editie terug te vinden.)

U kunt uw antwoorden inzenden naar de redactie (via redactie@achterhoeknieuwsberkelland.nl) vóór 10 januari. De deelnemers maken kans op een leuk prijzenpakket. De winnaar van de nieuwsquiz wordt in januari bekendgemaakt in onze krant (over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd).


1. Eind februari van dit jaar verscheen er een interview in Achterhoek Nieuws Berkelland met Beltrummer Roel Beunk, die zijn licht liet schijnen op de energietransitie in de gemeente. Hoe luidde zijn standpunt omtrent zonne- en windenergie en welke (financiële) voorwaarde wil hij stellen? 

2. Ook in februari: Hoe heet de schrijver waarover een boek verscheen (van de hand van Arend J. Heideman) die werd geboren in 1851 in de pastorie van Geesteren en hoe luidt de titel van zijn novelle die ook in het boek, uitgegeven door de Historische Vereniging Borculo, werd opgenomen door Heideman. 

3. Marcel Geverink is scheidsrechter; hij ontving afgelopen juli een bondsonderscheiding. Van welke bond en hoe luidde zijn onderscheiding?

4. Hoeveel geboetseerde kunstwerkjes van de 85-jarige Ruurloër Siebrecht van der Spoel waren er in januari te zien in een tijdelijk miniatuurmuseum in een etalage in Ruurlo en van welke zaak is betreffende etalage?

5. Ook de jaarlijkse uitreiking van de koninklijke onderscheidingen gebeurde vanwege de coronasituatie in aangepaste vorm; er werden elf Berkellanders onderscheiden. Negen werden gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Wie waren die andere twee en welke onderscheiding viel hen ten deel?

6. De muziekkoepel in Ruurlo kreeg in maart een nieuw dak. Van welk materiaal en waar komt het vandaan en welk bijzonder kenmerk heeft het?

7. Medio september: Borculose Annemieke van Doesburg geeft sinds dit studiejaar muziekles op een niet al te laagdrempelig instrument. Waar geeft zij les, om welk instrument gaat het en wat maakte dit gegeven nog meer bijzonder? 

8. Ruurlose kappers deden in februari mee aan de landelijke actie #lichtvoordathetuitgaat, en lieten aan het begin van de avond de lampen branden in hun salons? Wat was de reden?

9. In november ging in zaal Peters, waar ooit de eerste bioscoop van Borculo was gevestigd, een vierdelige documentaire in première. Hoe heet deze serie en wie is de maker?

10. Medio februari kon er nog worden geschaatst en zelfs gelanglauft in Berkelland; maar begin maart was het al een graadje of dertig warmer en kondigde een schapenfamilie de lente aan in Achterhoek Nieuws; hoeveel goed zichtbare leden van de 'familie schaap' telde de voorpaginafoto van 3 maart ?

11. Bij de Ruurlose molen Agneta ontving Gerard Effting een koninklijke onderscheiding. Noem tenminste vier functies/organisaties waarmee Effting zich als vrijwilliger langjarig heeft ingezet voor de samenleving?

12. April: Wat behelst de belangrijkste opdracht die stadsmanager Herbert te Velthuis meekreeg bij zijn aanstelling? 

13. Gemeentelijk monument ’t Spuythuys kreeg eind september na een periode van leegstand een nieuwe functie. Hoe lang stond het leeg en welke functie gaf de nieuwe eigenaresse Karin Bosch het karakteristieke pand in Borculo? 

14. Isabel Oskam won voorbije zomer tweemaal goud tijdens de Europese kampioenschappen die werden gehouden in Duitsland; In welke niet-alledaagse sport deed zij dat? En ze heeft tijdens haar wedstrijden nog wel eens te maken met een bijzondere concurrente: wie is dat?

15. Annie Meutstege uit Ruurlo ontmoette prinses Beatrix en sprak met de oud-vorstin. Wat was de aanleiding en waar vond de ontmoeting plaats?

16. Ruurloër Arjen van Gijssel schreef een humoristische brief naar de Tweede Kamer en zette onbedoeld ‘het land op de kop’; diverse media stonden bij hem op de stoep. Er was een meerderheid in de Kamer te vinden voor zijn standpunt: Wat was het onderwerp? En waarover deed hij zijn beklag? 

17. In november was er een bijzondere gebeurtenis in de Borculose synagoge, waar het jarenlange herinrichtingsproces werd afgesloten. De aanwezigheid van welke persoon maakte het extra bijzonder? En hoeveel lichtgevende steentjes, die symbool staan voor door Holocaust omgekomen Joden, werden opgenomen in het monument in de linkerzijgevel van de synagoge?

18. Welke winkel aan de Dorpsstraat in Ruurlo onderging afgelopen najaar een metamorfose (die in september werd aangekondigd) waarbij de zaak ook nog een anderhalf keer zo groot werd? Hoe typeert het bedrijf de nieuwe winkel?

19. In september vertelde oud-gemeenteraadslid van Berkelland Kevin Hauser over zijn boek; het onderwerp is behoorlijk pikant, namelijk? En wat is de titel van deze roman?

20. Er werd voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering van oktober een petitie aangeboden door Amber Veldhuis; zij drong net als de andere ondertekenaars aan op behoud van een buslijn. Om welke lijn ging het (nr.) en met welke stad verbindt die Berkelland?

21. Wie is benoemd tot de eerste ‘klimaatburgemeester van Berkelland’ en waarmee kwam zij onlangs nog meer in het nieuws?

Langlaufend door Ruurlose straten in februari. Foto: Jan Hendriksen
Geertje Radius en Lenne Boonstra vrezen de keuze voor 'Zoekgebied K' voor windenergie. Foto: Rob Stevens
Prachtige putter druk met zoeken van materiaal voor het nest. Foto: Ruud Hilhorst
Samenstellers van het boek over 150 jaar Sint Willibrorduskerk in Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen