Windmolens aan de andere kant van de grens in Duitsland. Archieffoto: Bernhard Harfsterkamp

Windmolens aan de andere kant van de grens in Duitsland. Archieffoto: Bernhard Harfsterkamp

Bernhard Harfsterkamp

College vraagt raad in te stemmen met uitgangspunten energieopwekking

Algemeen

College vraagt raad in te stemmen met uitgangspunten energieopwekking

BERKELLAND - In 2020 heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven om het RODE-beleid (Ruimtelijke ordening en duurzame energieopwekking) te herijken. Deze herijking spitst zich vooral toe op de energieopwekking door middel van wind. In de aanloop naar deze uitgangspunten is in 2021 veel informatie opgehaald bij experts, inwoners, belangenorganisaties en gemeenteraad. Ook de Regionale Energiestrategie (RES) speelt hierbij een rol. Dit alles heeft geleid tot richtinggevende uitgangspunten RODE waar nu instemming voor wordt gevraagd van de gemeenteraad.

Wethouder Teselink: “De afgelopen tijd heeft ons veel geleerd over de uitdagingen van energieopwekking in onze gemeente. Zeker ook de manier waarop inwoners en belangenorganisaties betrokken willen worden bij het proces en ook de zorgen die ze hebben bij initiatieven. De uitgangspunten voor RODE zijn het startschot voor een nieuwe fase. Na de instemming van de gemeenteraad met de uitgangspunten doorlopen we een zorgvuldig participatietraject met inwoners en belangenorganisaties zoals ook al eerder door de raad met een motie is verwoord.”

Ruimtelijke uitgangspunten voor grote windmolens: Grootschalige open agrarische landschappen in ons buitengebied zijn het meest geschikt; Op basis van landschapswaarden en/of natuurwaarden sluiten wij gebieden uit; Voorkeur voor een clusteropstelling; Windmolens van 5,5 MW vermogen zijn maatgevend; De afstand tussen windmolens en woningen is voldoende groot; De afstand tussen windmolens en woonkernen is voldoende groot; Nieuwe initiatieven voor grote windmolens zullen alleen toegestaan zijn in het in de RES vastgestelde gebied K (gebied rondom Baakse Beek, tussen Ruurlo, Groenlo en Mariënvelde).

Uitgangspunten voor regierol van de gemeente bij nieuwe initiatieven: De gemeente pakt een sterke regierol; De maatschappelijke tender als basis inzetten voor grootschalige energieopwekking; De initiatiefnemers stellen van te voren een participatieplan op en wij zien toe op de uitvoering daarvan; De opbrengsten van een initiatief komen zoveel mogelijk ten goede van onze inwoners; De gemeente kan initiatiefnemer, (mede-)eigenaar, en/of geldschieter zijn.

Uitgangspunten voor overige energieopwekking: Het maximaal benutten van de potentie van zonne-energie op daken blijft het streven; Nieuwe initiatieven voor grootschalige zonneparken op cultuurgrond zijn niet toegestaan; Voor windmolens kleiner dan 25 meter wijzigt RODE niet. Deze blijven onder de huidige voorwaarden toegestaan; Voor zonneparken/-parkjes voor eigen energieverbruik of op incourante gronden wijzigt RODE niet. Deze blijven onder de huidige voorwaarden toegestaan.

Als de raad instemt met de uitgangspunten, zal het gesprek hierover worden aangegaan met inwoners, (belangen)organisaties en adviseurs. Daarna wordt een ontwerp RODE ter inzage gelegd voor inspraak. 

Experts
Er zijn informatiebijeenkomsten gehouden voor raads- en commissieleden en gebiedsbelangenorganisaties op 10 maart, 6 april en 21 april 2021. Experts deelden hun kennis en er was ruimte voor informerende vragen. De opnames van de bijeenkomsten, achtergrondinformatie en antwoorden op vragen zijn te vinden in een kennisdossier op www.gemeenteberkelland.nl > Berkelland Energie Neutraal 2030 > Herijking RODE kennisdossier.

Oordeelsvorming door de gemeenteraad heeft plaatsgevonden op 14 juni en 19 oktober van dit jaar. Gedurende het proces van herijking heeft de gemeenteraad richting gegeven via motie M-21-04 en het amendement op het RES-besluit van 23 november.

Een zonneakker in Berkelland. Foto: Rob Stevens