Samen hockeyen op het schoolplein. Foto: PR/Marjan Wolterink

Samen hockeyen op het schoolplein. Foto: PR/Marjan Wolterink

Nederlandse taal leren op basisschool De Voshaar

Onderwijs

HAARLO - Openbare basisschool De Voshaar in Haarlo geeft sinds een paar weken les aan Berkellandse kinderen die nieuw zijn in Nederland. Zij beheersen de Nederlandse taal onvoldoende om op een reguliere basisschool de lessen te kunnen volgen. De oplossing daarvoor is de Taalschakelklas (TSK). Die biedt een speciaal leerprogramma, met veel tijd voor woordenschat, lezen en schrijven.  

Leerlingen die voor deze klas worden aangemeld, komen uit de hele gemeente Berkelland en zitten gedurende één jaar in deze klas. Door te werken met thema’s krijgen de woorden betekenis. Zo is er de eerste periode gewerkt met het thema feesten. Op deze wijze krijgt het onderwijs meer betekenis voor de kinderen.
Ze beginnen wanneer ze op hun nieuwe plek zijn komen wonen. Hierdoor is het moment van starten (en weer weggaan) voor elke leerling anders. Dit betekent dat het onderwijs per leerling op maat gesneden moet zijn. Elk kind zit in een andere fase van zijn of haar taalontwikkeling. Nadat het jaar is afgelopen stromen ze in op een school in hun eigen woonplaats.  

Thematisch
Het thematisch en gepersonaliseerd werken zijn twee speerpunten die basisschool De Voshaar zelf ook centraal heeft staan. Door te werken met de digitale methode Gynzy kan voor elke leerling het passende rekenaanbod aangeboden worden. Thematisch zaakvakonderwijs biedt veel kansen voor groepsdoorbrekend onderwijs. De kinderen leren met elkaar en van elkaar.
Door deze onderwijsontwikkelingen is De Voshaar de ideale plek voor de TSK. Er wordt dan ook veel interactie en samenwerking binnen de school gezocht. Samen leren en samen spelen, dit gebeurt op een natuurlijke manier in de schoolorganisatie. Zo wordt De Voshaar een verrijking voor de TSK-groep en is de TSK-groep een verrijking voor De Voshaar.