Michel Moucha zit achter de hashtag ‘Bijmijbenjewelkom’. Foto: PR

Michel Moucha zit achter de hashtag ‘Bijmijbenjewelkom’. Foto: PR

Hashtag ‘Bijmijbenjewelkom’ lichtpuntje in donkere dagen

Algemeen

Ervaringsdeskundige Michel Moucha probeert jongeren mentaal te steunen

Door Rob Weeber

GEESTEREN - Michel Moucha (20) had in zijn jeugd last van depressiviteit. Daarom kan hij zich goed inleven in de sombere gedachten en mentale problemen die veel jongeren ondervinden als gevolg van de coronabeperkingen. Hij werd getroffen door een artikel in het AD waarin stond dat maar liefst 51 procent van de studenten met psychische problemen kampt. Twaalf procent daarvan heeft zelfs klachten in ernstige mate.

Zijn eigen problematiek overwon Michel door hard aan zichzelf te werken. Daarna koos hij voor een studie psychologie in Utrecht, maar dat bleek niet zijn toekomst. Inmiddels is hij weer terug in zijn woonplaats Geesteren en volgt hij een opleiding social media marketing. Het artikel in het AD liet hem niet los en in een spontane opwelling besloot Michel de helpende hand uit te steken. Op Instagram plaatste hij een direct message, met de boodschap dat als jongeren (zware) depressieve klachten ervoeren, ze hem konden benaderen. Niet veel later voegde hij de hashtag #’Bijmijbenjewelkom’ toe. “Ook al ben ik gestopt met de studie psychologie, ik  wil nog steeds graag mensen helpen die depressieve klachten ervaren. Ik ken het gevoel en nodig jongeren uit om hierover te praten.”

Signaal
Het heeft tot nu toe nog niet tot gesprekken geleid, maar Michel vindt het signaal dat hij uitzond net zo belangrijk. “Ik heb heel veel positieve reacties gehad en hoop dat anderen het oppakken. Natuurlijk zou ik het ook leuk vinden als iemand zich meldt. Uit ervaring weet ik dat het is lastig om de eerste stappen te zetten, te erkennen dat je een probleem hebt en dat je er met iemand over moet praten. Ik heb ook gesprekken met een psycholoog gehad en daarnaast veel gelezen. Zo ben ik eroverheen gekomen. Corona is een lastige tijd. We hadden twee maanden lang weer perspectief, maar door de nieuwe beperkingen treedt weer een gebrek aan sociale contacten op. Je wordt als jongere dan in je ontwikkeling geremd. De leuke dingen worden gemist, je perspectief vernauwt. Voorheen kon alles, zat je in een roes van uitgaan en gezelligheid.”
Michels belangrijkste advies aan jongeren is dat ze aan zichzelf moeten gaan werken. “In geen geval moet je het gevoel dat je hebt, onderdrukken. Depressiviteit is voor anderen niet zichtbaar aan de buitenkant. Daarom moet je zelf op zoek naar hulp. Accepteer je gevoel en ga het gesprek met anderen aan. Vraag advies en lees over je klachten, verdiep je erin. Goed slapen, goed eten en veel bewegen helpen ook. Zoek de dingen op waar je energie van krijgt. Mijn eigen ervaring is dat het niet erg is om er met anderen over te praten.”