De totaalopbrengst van de  Grote Clubactie overstijgt de tien miljoen euro. Foto: PR

De totaalopbrengst van de  Grote Clubactie overstijgt de tien miljoen euro. Foto: PR

Grote Clubactie scoort in Berkelland 23.307 euro

Algemeen

BERKELLAND - De Grote Clubactie heeft dit jaar landelijk een recordbedrag opgehaald van 10.7 miljoen euro. Dat is maar liefst 1,2 miljoen meer dan vorig jaar. In Berkelland verkochten de deelnemende verenigingen voor in totaal 23,307 euro aan loten.

Zeker 350.000 verkopers zetten zich de afgelopen maanden in. Landelijk deden 5.267 verenigingen mee met de Grote Clubactie. Samen verkochten zij bijna 3,6 miljoen loten. De deelnemende clubs verbraken hiermee alle records. Vooral de online verkoop steeg spectaculair. Van de opbrengst gaat tachtig procent naar de clubs.

Berkelland
Dit jaar deden in Berkelland de volgende clubs mee en zij haalden de volgende bedragen op.
Neede: Sportclub Neede 5082 euro; VV Dynamo Neede 1041 euro; Trefpunt speeltuin de berg 159 euro
Borculo: LG Dance 3639 euro; Gymnastiekvereniging Borchlo 2502 euro; Algemene Borculose TC De Wildbaan 1839 euro
Beltrum: Sportcentrale VIOS 3075 euro
Rekken: Gareo 2184 euro
Ruurlo: Ruurlose Volleybalvereniging Tornax 1698 euro
Eibergen: BC Picker Reds 1140 euro; Boemerang 423 euro; Achterhoekse SV 315 euro; Eibergse Gymn. Verg. Odival 78 euro
Geesteren: Hamelandse Ponyclub 132 euro

Leuker en slimmer
Clubactie-loten verkopen was voor clubleden dit jaar eenvoudiger dan ooit. En dat is te merken aan het resultaat. Vorig jaar werden 1 miljoen loten online verkocht, dit jaar gingen maar liefst 1,6 miljoen loten digitaal over de toonbank.
Volgens Frank Molkenboer, directeur van de Grote Clubactie is de online verkoop veel leuker en slimmer geworden. “Leden gebruiken hun eigen verkooppagina die eenvoudig te bereiken is via een QR-code. Dit geeft verenigingen een veel groter bereik. Via een appje kun je nu ook je tante aan de andere kant van Nederland vragen bij te dragen aan jouw club.”

Digitalisering
Veel leden gaan nog gewoon langs de deur, en dat blijft een belangrijke manier van werven, stelt Molkenboer. “Maar veel tieners sturen liever een WhatsApp-bericht naar familie en vrienden of posten hun verkooplink op social media.” Ook voor de clubs heeft de digitalisering een enorm voordeel. “In voorgaande edities kostte het invoeren en verwerken van loten veel tijd. Het gaat nu allemaal automatisch, waardoor het veel gemakkelijker is om mee te doen.”
Het succes bewijst de kracht van de 49 jaar oude formule. De Grote Clubactie is inmiddels de grootste fondsenwervende actie in Nederland voor het verenigingsleven. Met de opbrengsten krijgen de clubs een boost. Ze kunnen bijvoorbeeld nieuwe trainingsmaterialen kopen, een jeugdkamp organiseren of het clubhuis opknappen. Iedere vereniging heeft zo zijn eigen doel.