Geertje Radius en Lenne Boonstra Foto: Rob Stevens

Geertje Radius en Lenne Boonstra Foto: Rob Stevens

‘Het voelt als een overval’

Algemeen

Bewoners ‘Zoekgebied K’ vrezen plaatsing cluster windturbines

Door Rob Stevens

RUURLO - Begin juli viel bij Lenne Boonstra en Geertje Radius een brief van de gemeente op de mat. Met daarin de mededeling dat zij bewoner zijn van zoekgebied K. Dat klinkt onheilspellend en dat was het voor hen ook. Zoekgebied K op de grens van Ruurlo en Groenlo bleek namelijk een van de plekken waar mogelijk in Berkelland een cluster windturbines zal komen. Bewoners van dit rustige open gebied voelen zich overvallen en leven sindsdien met een gevoel van dreiging.

Lennie en Geertje hebben een ‘deja vu’. Het is een jaar of tien geleden dat ze vreesden voor de komst van megastallen in hum omgeving. En nu zijn het de windturbines van kolossale afmetingen die hun woongenot bedreigen. Hun grootste frustratie is dat de gemeente continu het heil van participatie predikt, maar dit op geen enkele manier naleeft.
Lenie Boonstra: “Op allerlei manieren hebben we geprobeerd ons geluid te laten horen. We hebben gemeenteraadsleden aangeschreven; ingesproken tijdens de commissievergadering; raadsleden geadviseerd de documentaire ‘Het Verdriet van de Veenkoloniën’ te bekijken. Daarin zie je hoe door de komst van een mega windturbinepark burgers hun vertrouwen in de democratie en de rechtstaat kwijtraken. Op al die initiatieven komt nauwelijks een reactie. We hebben zegge en schrijve één raadslid op bezoek gehad: Hans Boxem van de VVD.”

Enig mogelijke locatie
Maar het werd voor de inwoners van het grensgebied van Groenlo en Ruurlo zelfs nog erger. In de vergadering van november besloot de raad dit gebied zelfs als enig mogelijke locatie voor de plaatsing van een cluster windturbines aan te wijzen. De gemeente heeft voorkeur voor een gebied op de grens met een buurgemeente én met de minste impact op inwoners en landschap. Maar die rust was ongetwijfeld ook de nu wrange reden voor sommige inwoners om juist daar te willen wonen.
Geertje Radius heeft het gevoel dat Berkellanders tegen elkaar worden uitgespeeld. Needenaren zijn blij dat de Avinkstuw nu uit beeld is. Het windpark komt in ieder geval niet in hun achtertuin. En ook niet in de achtertuin van sommige raadsleden en hun achterban. Radius denk dat de aankomende gemeenteraadsverkiezingen wel degelijk een rol spelen bij de standpuntbepaling. Boonstra luistert zo ook naar het argument van Slotboom van D66 dat in het gebied tien jaar geleden al windturbines hadden kunnen staan als toen niet een laagvliegroute roet in het eten had gegooid. Boonstra: “Eigenlijk zegt hij gewoon dat we niet moeten zeuren. Maar we willen gewoon gehoord en geïnformeerd worden. Terwijl we hier het gevoel hebben genegeerd te worden.”

Makkelijkste weg
Het is duidelijk, de beide vrouwen voelen zich overvallen en bedreigd in hun woongenot. Voor hen is er veel onduidelijk. Is het niet de makkelijkste weg dat zoekgebied K het gebied is met de minste inwoners waar dus ook de minste tegenstand te verwachten is? Waar komen die windturbines precies? Waarom heeft niet iedereen in het zoekgebied een informatiebrief gehad? Zegt dat al iets over de locatie waar die windturbines komen? Bij het inspreken van de commissievergadering werden geen wedervragen gesteld. Voor hen het bewijs dat meningen al gevormd waren. Boonstra: “De gemeente heeft als mantra: Inspraak! Inspraak! Inspraak! Maar in de praktijk van de windturbines komt daar heel weinig van terecht.”

Onderzoeken
Radius en Boonstra vragen zich af of Berkelland niet voor de troepen uitloopt. Wekt Berkelland geen energie op voor buren? Er is nog zo veel onduidelijk. Ook wat betreft de gezondheidseffecten van windturbines en wat dat betekent voor de aanwijzing van locaties. Is het niet beter de uitkomsten van die onderzoeken af te wachten? Het gaat om de gezondheid van de inwoners van het zoekgebied. Veel vragen en veel aantijgingen met een duidelijke ondertoon: de roep om uitwisseling van informatie en de wil gehoord te worden. Radius en Boonstra zeggen te spreken voor zestig gezinnen in zoekgebied K.
Contact: zoekgebiedk@gmail.com