Voorzitter Ton van Uem en coördinator bezoekwerk Jo Kloosters van de Zonnebloem-afdeling Borculo–Haarlo. Foto: Rob Weeber

Voorzitter Ton van Uem en coördinator bezoekwerk Jo Kloosters van de Zonnebloem-afdeling Borculo–Haarlo. Foto: Rob Weeber

Nu alleen nog een nieuwe voorzitter voor Zonnebloem afdeling Borculo-Haarlo

Algemeen

BORCULO - De Zonnebloem afdeling Borculo-Haarlo is erin geslaagd een van de twee vacatures binnen het bestuur op te vullen. Er is iemand gevonden die de functie ‘Bezoekwerk’ wil overnemen van Jo Kloosters. Nu alleen nog een nieuwe voorzitter, want ook Ton van Uem moet vanwege het aflopen van zijn bestuurstermijnen het stokje overdragen.

De Zonnebloem is een landelijke, professionele vrijwilligersorganisatie met 1.200 afdelingen door het land en zo’n 40.000 vrijwilligers. Het doel is mensen van 18+ met een lichamelijke beperking en of dreigend isolement op een laagdrempelige manier te ondersteunen. Zoals bij zoveel organisatie dreigt ook bij de afdeling Borculo-Haarlo een tekort aan bestuurlijke en uitvoerende vrijwilligers, onder meer door vergrijzing.
Aan tafel zitten huidig voorzitter Ton van Uem en bestuurslid ‘Bezoekwerk’ Jo Kloosters. Zij zijn al jaren betrokken bij de Zonnebloem, maar moeten volgens de regels stoppen als bestuurslid. “Ik wil beginnen te zeggen dat onze afdeling geweldig draait”, licht Kloosters toe. “Als bestuurslid ‘Bezoekwerk’ coördineer ik alle bezoeken aan onze gasten. Binnen afdeling Borculo-Haarlo hebben we veertig gasten die we met 32 vrijwilligers regelmatig bezoeken. Van te voren zoeken we naar de perfecte match, zodat het een echte win-win situatie is, ‘tot de dood ons scheidt’ als het ware. Daarnaast is er een lijst met 250 gasten die ons activiteitenboekje nauwkeurig in de gaten houden. Ik heb deze bestuursfunctie zeven jaar vervuld en moest stoppen. Gelukkig hebben we iemand uit onze vrijwilligersgroep bereid gevonden om het van mij over te nemen.”

Niet zo spannend
Ook Van Uem heeft de maximale twee keer drie jaar achter de rug. Voor hem is echter nog geen opvolger gevonden. “De rol van voorzitter is lang niet zo spannend als men wel denkt“, relativeert hij zijn werk. “Het is belangrijk dat je empathie bezit, representatief bent en een goede band met de vrijwilligers nastreeft. Daarnaast helpt het natuurlijk als je enige bestuurlijke ervaring hebt. Het gaat echter niet om ondernemen, maar wel om effectief besturen en met het bestuur de voorwaarden scheppen waarbinnen de vrijwilligers hun werk kunnen blijven doen. Voor de rest bepaal je zelf hoeveel tijd je erin stopt. Wel is het zo dat bepaalde seizoenen iets meer tijd vragen dan andere.”

Geen mantelzorger
Het werk van Zonnebloemvrijwilligers is duidelijk omschreven en aan grenzen gebonden. “Wij zijn geen mantelzorger”, legt Kloosters uit. “Bezoeken aan onze gasten verlopen dan ook niet op vaste intervallen zodat wij taken van mantelzorgers kunnen overnemen. Ook gasten die dementeren dragen wij op een goede manier over aan zorgmensen die daarvoor verantwoordelijk zijn, zoals de Voor Mekaar teams binnen Berkelland.”

Wie meer informatie wil over vrijwilliger zijn bij de Zonnebloem afdeling Borculo-Haarlo of belangstelling heeft het voorzitterschap kan bellen met: 0545-272754.