SKB Winterswijk: Clemens Bielen
SKB Winterswijk: Clemens Bielen

Aantal IC-bedden SKB uitgebreid

Aantal IC-bedden SKB uitgebreid

WINTERSWIJK - In navolging van de landelijke ontwikkelingen, breidt ook het SKB de coronazorg uit en schaalt het ziekenhuis niet urgente planbare zorg af. Dit wordt gedaan om ziekenhuizen in andere regio’s te ontlasten. 

De corona-afdeling in het SKB wordt uitgebreid van veertien naar twintig bedden en de corona-IC van vier naar vijf bedden. Dat betekent dat het SKB de komende dagen stap voor stap meer coronapatiënten op gaat nemen. Grotendeels afkomstig uit andere regio’s. 

Het lukt op dit moment nog om de coronazorg goed te organiseren, is te lezen op de website van het SKB. Toch moet er opnieuw extra inzet gevraagd worden van de zorgmedewerkers.
Medewerkers die normaal andere aandachtgebieden hebben of op andere plekken in het ziekenhuis werken, ondersteunen bij coronazorg. Bijvoorbeeld een internist die helpt op de Spoedeisende Hulp of een verpleegkundige die op de corona-afdeling gaat werken.

Als gevolg van de opschaling, moeten twee OK’s sluiten. Dit betekent dat niet urgente, planbare operaties die langer dan zes weken kunnen wachten moeten worden uitgesteld. Naar schatting moeten zo’n tien tot vijftien patiënten per dag worden gebeld met de boodschap dat hun operatie nu niet door kan gaan. Daarnaast zijn er patiënten die op de wachtlijst staan en nog langer moeten wachten op een operatie. Soms kan een afspraak op de polikliniek niet doorgaan, omdat de medewerkers moeten worden ingezet voor coronazorg. Als dat zo is, dan krijgen patiënten een persoonlijk bericht.
“We realiseren ons dat dit een grote impact kan hebben op de patiënten die nu nog langer moeten wachten. Het liefst helpen we iedereen, maar dat lukt helaas niet meer. Spoedzorg en urgente zorg die binnen zes weken moet worden uitgevoerd en oncologische operaties, gaan op dit moment nog wel door en kunnen wij nu nog uitvoeren binnen de tijd die hiervoor staat”, laat een woordvoerder van het SKB op de website weten.