Kunst in de kinderschoenen, expositie op de vide van het Kulturhus en in het atelier van de KunstKring. Foto: PR
Kunst in de kinderschoenen, expositie op de vide van het Kulturhus en in het atelier van de KunstKring. Foto: PR

Basisschoolkinderen Ruurlo maken Hundertwasser-kunst

Algemeen

Expositie van jaarlijks Kunstkring-project in Kulturhus

RUURLO - Tot en met 14 december is in het Kulturhus een bijzondere tentoonstelling te bezichtigen. Deze bestaat uit kunstwerken die door kinderen van de groepen zeven en acht van de Ruurlose basisscholen zijn gemaakt. De expositie is ingericht op de vide van het Kulturhus en in het atelier van de KunstKring.

Elk jaar worden de kinderen van de groepen zeven van de basisscholen door de KunstKring uitgenodigd om op twee ochtenden een kunstwerk te komen maken in het Kulturhus. Vanzelfsprekend gaan ze graag op die uitnodiging in. Door een grote groep vrijwilligers is van tevoren een thema bedacht. Zo hebben (sinds de eerste keer in 2006) kinderen kennisgemaakt met de oude Egyptenaren, het leven van de Indianen, het werk en leven van Rembrandt, Mondriaan, Da Vinci en zo meer. 

Kleurrijk
Dit jaar werden de kinderen geïnspireerd door de Oostenrijkse kunstschilder en architect Friedensreich Hundertwasser. Hij werd in 1928 geboren in Wenen en overleed in februari 2000. Hij stond vooral bekend om zijn kleurrijke en speelse gebouwen en was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze. De architectuur van Hundertwasser is in heel Oostenrijk bekend. Hij wordt ook wel de Antoni Gaudí van Oostenrijk genoemd. Gaudí was een Spaanse architect wiens gebouwen Hundertwasser inspireerden. Ook werd Hundertwasser beïnvloed door de jugendstil, een bekende kunst- en architectuurstijl uit het begin van de 20ste eeuw.
Hundertwassers huizen bevatten veel vreemde, maar duurzame materialen. Veel buitenmuren zijn betegeld met keramiek in felle kleuren, aangezien dit een besparing op verf geeft. Ook was de architect gek op torentjes met uivormige daken bovenop gebouwen; een idee dat hij van Gaudí had geleend. In Nederland zijn ook gebouwen neergezet die de sfeer van Hundertwasser ademen. Zelfs dichtbij huis in Goor staat er een.
Helaas kon dit jaar de opening van de tentoonstelling wegens de hoge besmettingscijfers niet doorgaan. De kinderen maakten beeldige linoleumuitsneden, grappige spiegels, kleurrijke kijkdozen, schitterende schilderijen, uitstekende torens enz. Het resultaat is heel vrolijk en zeker de moeite van het bekijken waard. Het Kulturhus is tot 17 uur vrij toegankelijk.